Köken Araştırmaları: III
Köken Araştırmaları: III
Naci Yengin
Batı Anadolu’da yaşayan kendilerini ‘Türk’ olarak tanımlayanlarla farklı köylerde yaşayan ve kendilerini ‘Türk’ olarak ifade eden köyler arasında evlikliklerin yapıldığı ve genellikle bu köyler arasında nüfus değişimlerinin yaşandığını görmek mümkündür. Buna verilebilecek en güzel örnek yine bizim aileye ait bir örnektir.
Babamın dedesi Menye’de sözü geçen ve en köyün fazla nüfuz ve nüfusuna sahip Kavaslar Sülalesinden Osman, Kara Mehmet, Kamil Hatice, Ayşe ve Mehmet kardeşlerden büyük dedem Mehmet’in 1900’lü yılların başında Akviran Köyüne gelip yerleşmesidir.
Yapılan görüşmeler sonunda varılan kanaat üzerine Menye’de (Gökçeören) yaşayan Gavaslar Sülalesinin ne zaman Menye’ye geldiği bilinmezken kendilerini Menye’nin kendilerini her zaman ‘Türk’ olarak ifade ettiği ve Karakeçili aşiretinden olduğunu bilinmektedir.
Karakeçili Aşiretinden Gavaslar Sülalesi Menyede sayılan, sevilen ve sözü geçen nüfus ve nüfuza sahip bir sülaledir. Öyleki Menye’de bulunan ‘Gavaslar Odası’ uzun yıllar köye gelenlerin konakladığı köy odası olarak hizmet vermiştir. Bina halen ayaktadır.
Büyük dedemiz (babamın dedesi) Menyeli Mehmet’in 1900’lerin başında bir sebeple aynı boydan insanların yaşadığı ve kendilerini ‘Türk’ olarak tanımlayan, aynı gelenek ve göreneklere sahip Akviran Köyü’ne gelmiş ve 1912 yılında ölümüne kadar hayatını Akviran’da devam ettirmiş, Babamın ninesi Rukiye ninemizle evlenmiş ve bu evlilikten Hüseyin Yengin (d.1328 (1912) öl.1982) dedem dünyaya gelmiştir.
e-devlet üzerinden “Alt Üst Nüfus Kayıt........
© tarihistan.org
