menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Neden eylemci olurlar, sonra neden çoğalırlar?

18 1
08.06.2025

Diğer

08 Haziran 2025

1997 de Kırım’a gitmiştim. Kırım o tarihte Ukrayna’ya aitti. Sovyetler Birliğinin dağılması sonucu 1991 de bağımsızlığını kazanmış olan Ukrayna’nın ulusal kimliğinin ne şekilde şekillenmekte olduğunu merak ediyordum. Turist rehberine “Yeni ulusal marşınız nasıl birşey ?” diye sormuştum. Genç, “ Futbol maçlarından birinde duymuştum ama aklımda kalmadı ” diye yanıtlamıştı. Ukraynalı bir üniversite hocasında da “Rusya’dan ayrılmanız iyi mi oldu?” diye sorduğumda adam bana “ Evet, iyi oldu” demişti.

-Neden?

-Çeçenlerle çatışmalarda Rus askerleri ölüyor. Bir arada olsaydık bizim gençlerimiz de yiteceklerdi…Sonra tarım ürünlerinin fiyatı bizde Rusyadakinden daha ucuz. Rusya’nın bir kısmı olsak buradaki fiyatlar da artar.

-Peki, Çeçenistan'da savaş bitse ve de tarım ürünleri Rusya’da da ucuzlasa?

-O zaman beraber olmanın sakıncası kalmaz!

Bu sorgulamalara başkalarından da benzer cevaplar aldığımda bu ülkede henüz Rusya'dan bağımsız bir ulusal benliğin oluşmadığı sonucuna varmıştım.

Rusya'nın, 2014'te Ukrayna'nın Kırım yarımadasını işgal ettiğinde hiçbir askeri direnişle karşılaşmaması, o tarihte de Ukrayna’da Rusya’dan ayrı bir ulusal kimliğin oluşmamış olması ile açıklanmaktaydı.

Ancak Rusya'nın Ukrayna’ya 24 Şubat 2022'de başlayan büyük saldırısını izleyen evrede bu konuda pek çok şeyin değiştiğini gördük: Ukraynalılar her açıdan kendilerinden çok daha güçlü olan Ruslara karşı ummadık, beklenmedik oranda direndiler.

Eski Ukrayna başbakan yardımcısı İvanna Kimpuş -Sinzadze, bu direnişi şöyle tanımlamıştı: “Putin, milletimizin var olma hakkının olmadığını ve........

© T24