menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Görme engellinin bastonunu saklamak

21 0
06.07.2024

Diğer

06 Temmuz 2024

Hastalandığınızda başvurduğunuz hekim, sizi ayrıntılı bir şekilde aydınlatmakla yükümlüdür: 2340 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış Hasta Hakları Yönetmeliği'ne göre size, "Hastalığınızın olası sebepleri, nasıl seyredeceği, diğer tanı ve tedavi seçenekleri ve bu seçeneklerin getireceği fayda ve riskler ile hastanın sağlığınız üzerindeki olası etkileri, tedavinin rededilmesi durumunda ortaya çıkabilecek fayda ve riskler vb." açıklanmalıdır.

Bu öyledir de sağlığınızı -aslında sadece sizin değil çocuğunuzun, çocuğunuzun ve diğer aile fertlerinizin sağlığını da- er geç etkileyecek olan ekonomik gelişmeler ve ekonomiyi etkileyecek sosyal ve politik olaylar konusunda doğru dürüst bilgilenmeniz de gerekmez mi? Bunları bilmezseniz seçimlerde oyunuzu, bütün bu unsurları doğrultmak, ülkenizdeki aksaklıkları düzeltmek için nasıl kullanacaksınız?

Öyleyse hükümetler, sizin -özellikle kamuya ait- doğru bilgilere erişiminizi sağlamakla yükümlü olmamalı mıdır?

Bilgilere ulaşma hakkı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin (1948) 19. Maddesinde tanımlanmıştır: "Herkes düşünce ve ifade özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, müdahale olmaksızın fikir sahibi olma ve herhangi bir medya aracılığıyla ve sınırlara bakılmaksızın bilgi ve fikirleri arama, alma ve yayma özgürlüğünü içerir."

Oysa Türkiye'de habere ulaşabilmek -demokratik gelişmeleri izleyen uluslararası kuruluşların dikkatlerini çekecek boyutta- engellenmektedir.

İnternet kısıtlamaları konusunda çalışan NetBlocks'un araştırma direktörü Işık Mater, Deutsche Welle kaynaklı ve 03.05.2020 tarihli bir habere göre Türkiye'de kayıt altına alınan erişim yasaklarının özellikle 2015 sonlarından itibaren bir yıl boyunca artmış olduğunu, bu dönemde Twitter, Facebook, YouTube gibi platformların da erişime engellendiklerini açıklamıştı.

Mater'e göre özellikle 2015-2016 yılları arasında "Her patlamadan, politik olaydan, tutuklamadan sonra" engellemelerle karşılaşılmaktaydı.

2006'da sadece dört site engellenmiş olmasına karşılık engellemeler, 2019 yılında yüzde 358 oranında artarak toplamda 288 bine ulaşmışlardı.

Engellenen haber içeriklerinin........

© T24


Get it on Google Play