menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gerçek vergi rekortmenleri kim?

27 1
05.09.2024

Diğer

05 Eylül 2024

Vergi rekortmenleri listesini, 28 Ağustos 2024 günü Gelir İdaresi Başkanlığı kendi internet sayfasında yayımladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı basın açıklamasına göre Türkiye genelinde 2023 vergilendirme dönemi için her bir mükellef ortalama 150 bin 265 TL matrah beyanında bulunmuş ve bu matrah üzerinden ortalama 45 bin 255 TL gelir vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Bu listeye göre 2023 yılında gelir vergisi mükellefleri toplamda 682 milyar lira matrah beyan etmiş ve 205 milyar da gelir vergisi tahakkuk olmuş. Ayrıca bu mükelleflerin 73'ü ismini açıklamamış.

Kurumlar vergisi açısından ise; Türkiye genelinde 2023 yılı vergilendirme dönemi kurumlar vergisi beyanlarına ilişkin olarak 1 milyon 111 bin 944 mükellef tarafından kurumlar vergisi beyannamesi verilmiştir. Verilen kurumlar vergisi beyannameleri ile 3 trilyon 813 milyar 935 milyon 660 bin 633 TL matrah beyan edilmiş ve beyan edilen bu tutar üzerinden 833 milyar 246 milyon 376 bin 901 TL kurumlar vergisi tahakkuk ettirilmiştir. 2023 yılı vergilendirme dönemi için her bir mükellef kurum ortalama 3 milyon 429 bin 971 TL matrah beyanında bulunmuş ve bu matrah üzerinden ortalama 749 bin 360 TL kurumlar vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Kurumlar vergisi şampiyonlarının ilk sekiz sırası bankalara ait. İsmini açıklamayan kurum sayısı ise (34 kurum) gelir vergisine nazaran daha az.

Şirket ve kişi bazında ödenen vergi tutarlarını benim ve benim gibi kişilerin ödemesi -kazançlarımız dikkate alındığında- imkânsız. Vergi rekortmenlerinin ödedikleri vergi tutarından elde ettikleri kazançları tespit etmek de çok zor çünkü geliri elde ettikleri alanlara yönelik teşvik, istisna ve muafiyetlerin varlığı nedeniyle düz matematiksel hesapla ödenen vergiden kazanca ulaşmak çok zor.

Ödenen vergilerin kişinin gelirine oranı vergi yükü olarak değerlendirilir. Bu yük normalde gelire bağlı bir vergiler ile yapılırsa adaletli bir sonuç doğurur lakin gelirden bağımsız alınan KDV ve ÖTV gibi vergilerin gelirle ilişkilendirilmesi ise vergi yükü adaletini bozar.

Şöyle ki örneğin A kişisinin yıllık geliri 500 TL, B kişisinin ise 200 TL'dir. İkisinin de aynı marka ve aynı fiyattan bir litre süt aldığında 10 TL KDV ödediklerini varsayalım. A kişisi açısından 10 TL'nin 500 TL içindeki payı yüzde 2, B kişisi açısından ise yüzde 5 olacaktır.

Görüldüğü üzere geliri yüksek olan kişi açısından ödenen dolaylı verginin (KDV) payı geliri düşük olana nazaran azalmaktadır. Buna tersine artan oranlılık denir ve bu durum KDV, ÖTV gibi dolaylı vergileri adaletsiz kılmaktadır.

İşte tam da bu noktada gelirden bağımsız ödenen vergilerden dolayı vergi yükü yüksek olanlar, tersine artan oranlılığı ziyadesiyle hissettikleri için gerçek şampiyonluk adaylarıdır.

Geçen yıl ülke insanım ne kadar bu vergilerden ödedi acaba? Aşağıda bunu vergi bazında değerlendirelim.

Dolaylı vergilerin en önemli kalemlerinden olan katma değer vergisi dâhilde ve ithalde olmak üzere iki çeşittir. Aşağıda son 5 yılda tahsil edilen KDV'lerin toplam vergi gelirleri içindeki payı görülmektedir. Özellikle son üç yılda KDV'nin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 32'nin üstünde gerçekleşmiştir. Daha basit bir ifadeyle toplamam her 100 liralık verginin 32 lirası KDV'den elde edilmiştir.

Aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere son yedi yıldaki ÖTV tahsilatları bulunmaktadır. ÖTV'den 2017 dahil 2023 yılına kadar elde edilen hasılat bulunmaktadır.

Görüldüğü üzere 2023 dahil son yedi yıldaki ÖTV tahsilatlarının toplam vergi tahsilatına oranının ortalaması yaklaşık yüzde 21,45'dir. Bunun anlamı son yedi yılda toplanan her bin liralık verginin 214,5 lirası ÖTV'den elde........

© T24


Get it on Google Play