menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Manisa, Ferdi Zeyrek, Fatih Kacır…

35 1
15.06.2025

Diğer

15 Haziran 2025

Akdeniz’in en önemli filozoflarından biri Nikos Kazancakis’tir... (1883-1957) Ünlü romanı “Zorba”da, aslında cahil ancak bilge bir madenci olan Zorba, ona iş veren İngiliz yazara sorar: “Gençler niye ölür, İnsanlar niye ölür?” İngiliz zorlanarak bir cevap verir “Bilmiyorum!” Zorba kızmıştır; “O zaman bütün bu okuduğun kitapların faydası ne? Sana bunu söylemiyorlarsa, ne diyorlar?”

Öte yandan yine bir Filozof edebiyatçı olan Albert Camus (1913-1960) İnsanı hoplatan “Veba” kitabında “Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın” der.

Özbek sanatçı Yıldız Usmanova ise, “Yalan” şarkısını cezaevinde yazdığını anlatır: “1991’de 'Güzel ülkem Özbekistan'da demokrasi yok, diktatörlük var' diye bir açıklama yapmıştım. Beni hapse attılar. Bir gece yarısı gözyaşları içinde uyanıp 'Dünyada ölümden başkası yalan' diye mırıldandım” diyerek belki de ölümü en yalın hali ile tarif eder.

Genç, başarılı ve istikbali olan, sahici devlet adamı Manisa Büyük Şehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’ in ölümü beni sadece insani sebeplerden değil; bir de özel bir sebepten üzdü ve rahatsız etti...

Bir buçuk aydır, Manisa’nın en mümbit toprakları üzerine Çin otomobil fabrikası kurmaya çalıştıklarını yazıyorum. Durumu kavrayan, tufaya gelmeyen (hileye, düzene kanmak, aldatılmak) Manisalılar, “istemiyoruz” diyorlar.

Çünkü yasal olarak “tarımdan başka bir işte kullanılması yasak olan -yılda iki defa ürün alınabilen, Gediz’e 1500 metre uzakta Gediz Ovası’nın en mümbit yeri- bir alana, “birileri” mahkemeye yanlış bilgi vererek, (yanlış bilgi çok matrak, Manisa’da veya komşu illerde başka uygun alan yokmuş) o alana Çin otomobil fabrikası koymayı organize etmişler...” Kim bilir hangi temsilci, nasıl ve neden çözdü bu işi.

Otomobil fabrikaları pis endüstrileri arasındadır, hem döküm hem talaş kaldırma hem de kimyasal kirlilik yaratırlar…

Ben, hem “iyi Türk vatandaşı” olarak, hem de “1960’lı yıllarda Bursa’da dutlukların, şeftali bahçelerinin üzerine otomobil fabrikaları konan günleri yaşamış bir “otomobilci” olarak, iktidarı -en başta Sanayi Bakanı olmak üzere- ikaz etmiş, ‘yazık etmeyin’ diye yazmıştım. Buna devam edeceğim.

Doğru söylemek gerekirse, bundan 4 yıl evvel Sayın Mehmet Fatih Kacır ile, devlete yeni tayin edildiği günlerde yaptığımız görüşme sonunda ümide kapılmış, 56 yıllık sanayi tecrübesinden öğrendiklerimi anlayan biri olarak görmüştüm...

Ancak anlıyorum ki o da zaman içinde “akıntıya kapılmış!”

Manisa Belediyesi’nde,........

© T24