menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dokuzuncu gezegen

32 1
30.06.2024

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

30 Haziran 2024

Araştırmacılar, Dış Güneş Sistemi'nin çok uzaklarında tuhaf, oldukça uzun bir yörüngeye sahip dev bir gezegenin izini sürüyorlar. "Dokuzuncu Gezegen" ya da "Gezegen X" adı verilen bu nesnenin Güneş etrafında yalnızca bir tam tur atmasının 10.000 yıl sürebileceği tahmin ediliyor.

Biliyorsunuz 2006 yılına kadar Güneş Sistemi'nde dokuz gezegen vardı. Pluton, dokuzuncu gezegendi ancak daha sonra onu gezegen statüsünden alarak "cüce gezegen" statüsüne indirdiler.

Yani şu anda Güneş Sistemi'nde resmi olarak sekiz gezegen bulunuyor. Güneş'e en yakın olan Merkür ve en uzak olanlar ise Uranüs ve Neptün; ve elbette daha ileride cüce gezegen Pluton bulunuyor.

Ancak bilim insanları mevcut gezegenlerden milyarlarca kilometre uzakta bir buz devi gezegenin daha olduğunu düşünüyorlar. Bunun için haklı nedenleri var.

Dokuzuncu Gezegen olasılığını ilk dile getiren Gökbilimci Mike Brown, "Dokuzuncu Gezegen olmadan Güneş Sistemi'ni açıklamak gerçekten zor" diyor. "Fakat onu görene kadar var olduğundan tam olarak emin olmanın da bir yolu yok. Eğer varsa, Güneş Sistemi'nin evrimi hakkındaki anlayışımızı gözden geçirmemiz gerekecek."

Gökbilimciler bu varsayımsal gezegenin ne kadar büyük olabileceğini, Dünya'dan ne kadar uzakta olabileceğini ve hatta Güneş etrafındaki yörüngesinin nasıl olması gerektiğini öngörebiliyorlar.

Güneş Sistemi'nin en uzak iki gezegeninden biri olan Uranüs'ün 1846'da, daha uzakta olan Neptün'ün 1781'de keşfedildiği biliniyor. Buz devleri sınıfına giren bu gezegenlerin daha ilerisinde Kuiper Kuşağı var. Kuiper Kuşağı, Neptün'ün ötesinde Güneş'in etrafında dönen asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve cüce gezegenlerden oluşan devasa bir halka; burası Güneş Sistemi'nin dış bölgesi sayılıyor.

Ancak 2004'teki bir keşif bunu değiştirdi. Bilim insanları, Kuiper Kuşağı'nın ötesinde yer alan potansiyel bir cüce gezegen olan Sedna'nın Güneş etrafında tuhaf bir yörüngeye sahip olduğunu keşfettiler.

Daha sonra 2014 yılında yapılan bir çalışmada yine Kuiper Kuşağı'nda Sedna'nınkine benzer garip bir yörüngeye sahip "2012 VP113" kod adlı daha küçük bir nesne tespit ettiklerini duyurdular.

Bu alışılmadık yörüngeler, bu bölgede başka görülemeyen bir büyük kütlenin var olabileceği düşüncesi yarattı.

Bulgular, daha ötede" Neptün ötesi nesneler (TNO'lar)" bulunabileceğini ima ediyordu. Yani Güneş Sistemi bizim öngörülerimizin ötesinde........

© T24


Get it on Google Play