Relax Hotel’den sorgu manzarası: “Gittim, kovuldum, döndüm”
Diğer
09 Temmuz 2025
“Arıza” kavramının kökeni Nişanyan sözlükte şöyle geçer: Arız olan şey, engel, kaza; felsefede öze ait olmayan, arızi şey.
Bu kavram, toplumda genellikle normlara uymayan, uyumsuz, problem çıkaran, bu nedenle de dışlanan, potansiyel tehdit olarak algılandığı için istenmeyen bireyler için kullanılır.
Sanatçı, öngörülemez dünyanın bireysel ve toplumsal katmanlarda yarattığı kırılganlıklarla baş etme yolları arar.
Suriye sınırı yakınlarındaki evinin önüne durup dururken bir havan mermisi düşen sanatçı Nejbir Erkol, bir proje için gittiği Almanya’dan da sınır dışı edilince şu soruyu sorar:
“Neden ben? Bende bir arıza mı var?”
SAHA Studio’nun 9. Dönem Açık Çağrısı’nda projesi kabul edilen beş sanatçıdan biri olan Erkol, kendine egemen anlayışın perspektifinden yaklaşsa da o anlayışın karşısında konumlanır.
İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nda (İMÇ) yer alan SAHA Studio’nun bu dönemki programı, 25 Haziran'da gerçekleşen sergi turu ve sanatçılarla üretim süreçlerine dair söyleşilerle tamamlandı.
Program “tamamlandı” desek de bu sergi aslında tam olarak bitmiş, olgunlaşmış işlerin sergilendiği bir galeriden çok sanatçıların projelerini geliştirdikleri deneysel bir araştırma sahası. İşler değişmeye, dönüşmeye devam ediyor.
Nejbir Erkol, kendi hikayesinden yola çıkarak “arıza” ve “sınır” kavramlarını buluşturduğu projesinde; video, resim, fotoğraf ve hazır nesne gibi farklı disiplinlerle bir anlatı sunar.
Sanatçı, “I’ve made a mistake and yet I made something” (Bir hata yaptım ama yine de bir şey yaptım) başlıklı yerleştirmesiyle güvenli alan, dayanıklılık ve kırılganlık kavramlarını merkeze alır.
Polonya-Almanya arasındaki sınır karakolunda alıkonulması, sorgulanması ve ardından sınır dışı edilmesi, Erkol’un işlerinin çıkış noktasını oluşturur. SAHA Studio’daki altı aylık programda hikâyesini merkeze aldığı yeni imgeler üreten sanatçı, daha önceki........
© T24
