menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin görevi nedir, Demirtaş dosyasına da el atar mı?

33 6
10.07.2025

Diğer

10 Temmuz 2025

Bakmayın şimdilerde eşitlikten, adaletten, hukuk devletinden bahseden, bununla ilgili yayınlar yapanlara.

Bütün dertleri iktidar.

Gülen cemaatinin etkin olduğu, yargıyı bütünüyle kontrol ettiği yıllarda, bu isimlerin neredeyse tamamı, önemli ve tartışmalı konulardaki haberleri yazmak için, yeri belli olmayan bir merkezden gelecek metinleri beklerlerdi.

Metin geldikten hemen sonra canlı yayında hemen hepsi aynı cümleleri söyler, ertesi gün gazetelerin birkaç kelime farklılığı dışında aynı spotlarla çıkarlardı.

Elbette olan bu işleri yapanlara değil, saf duygularla, inancını yaşayabilmek için bir biçimde toplantılara katılan, kendince destek olmaya çalışan kesimlere oldu. İşlerini kaybettiler, yargılandılar, hayatlarını sürdürebilmek için bin bir çileye katlandılar.

Mesele bu değil.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) adlı bir kurum var.

Bir başka ülkede, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir kurum, haber denetimi yapıyor mudur, sanmam, ancak DMM önce çıkan haberlerin doğruluğunu denetlemeye başladı, ardından da bilgi notları hazırlama işine girişti.

DMM’de çalışanlar, İletişim Başkanlığı’na bağlı. Halkın vergilerinden maaşlarını alıyorlar. Devletin doğası gereği bütün yurttaşlara karşı eşit ve tarafsız olmaları gerekir. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki bir kurumun bu işlerle uğraşması pek de gerekli değil ama madem uğraşıyor en azından biraz olsun tarafsızlık beklemek herkesin hakkı.

* * *

DMM, son dönemde, kritik aşamalarda, kamuoyuna ya çok geç açıklanan ya da açıklanmayan bilgi notları hazırlıyor, bunları kimi gazeteci gruplarında paylaşıyor.

Adıyaman ve Adana belediye başkanları gözaltına alındıktan sonra hazırlanan bilgi notundaki kimi ifadeler şöyle:

“Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, şüpheli Zeydan Karalar hakkında, Seyhan Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde, belediye ile iş yapan özel firmaların yöneticilerinden haksız maddi menfaat talebinde bulunduğu iddiası gündeme gelmiştir.

İddialara göre, söz konusu taleplerin yerine getirilmesi için ilgililer, dönemin Temizlik İşleri Müdürü Özcan Zenger’e yönlendirilmiş, Zenger’e farklı tarihlerde nakdi ödeme yapıldığı belirtilmiştir.

Şüpheli Abdurrahman Tutdere hakkında, belediyeye iş yapan şirket yöneticilerinden maddi menfaat temin etmeye çalıştığı, bu kişileri Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan’a yönlendirdiği iddiaları soruşturma konusu edilmiştir. İlgili iddialar doğrultusunda, Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan’a farklı tarihlerde para verildiği beyan edilmiş ve destekleyici evraklar dosyaya sunulmuştur. Yukarıdaki iddialar çerçevesinde her iki şahsın ikametlerinde arama ve el koyma işlemleri gerçekleştirilmiş olup, haklarında TCK m.250/1 uyarınca irtikap suçundan gözaltı kararı tesis edilmiştir…

Soruşturmalar halen hazırlık aşamasındadır ve kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmamaktadır. Gelişmelerin, adli mercilerin yürüttüğü süreç kapsamında........

© T24