LeMan dergisi ve karartılmış TV ekranları
Diğer
07 Temmuz 2025
Televizyonların yayınları karartılıyor, varlar ama yoklar…Habere erişim yasak!
LeMan dergisi şeriat isteyenlerin baskınına uğruyor. Karikatür yüzünden fırtınalar kopuyor…
RTÜK televizyon karartmakla mı görevlidir?
LeMan Dergisinde ve süreli yayınlarda kim sorumludur.
Neden web sitesine erişim engellenmiştir?
Basın hürdür sansür edilemez. Güzel cümle ama basın hür değildir, sansür edilir.
Öğretide basın özgürlüğü ilkesi, Anayasanın vazgeçilmez kuralıdır. Bu özgürlüğün amacı; doğru ve gerçek bilgileri kamuoyuna ulaştırmaktır. Halkı aydınlatma, çeşitli sorunlar üzerinde kamuoyunu düşünmeye sevk etme, tartışmalar açma, bilinmeyenleri araştırıp ortaya çıkarma basının en önemli görevleridir. Böylece toplumda çağdaş ve demokratik bir toplum düzeni yaratılmasında adımlar atılmış olacaktır. Halka ulaştırılmasında toplum yararı olan bilgiler, olaylar ve olaylar hakkında düşünülenler gazeteciler eliyle kamuoyuna aktarılacaktır. Basın böylelikle kamuoyunun oluşumunu serbestçe sağlayacak ve ülkeyi yönetenler üzerinde halkın denetimi de gerçekleştirilmiş olacaktır.
Basın hür değildir dersek; ifade özgürlüğü yoktur. Çünkü hukuk yoktur. Kanun vardır, uygulanmaz. Kimse sesini çıkarmaz. Sansür esastır ve yasalar üstü uygulamayla yürürlüktedir.
Televizyonların karartılacağı, basın özgürlüğünün kötüye kullandığı hakkında birçok demeç ortalığı sardığı ve sarstığı bir ortamda Basın Kanunu ve hukuki düzen ne diyor?
Basın özgürlüğü ne diyor? Gerçi ne derse desin, aldıran yok…
Basın özgürlüğünün kötüye kullanılmasının çaresi, basın özgürlüğüdür.
Ceza hukuku ilkeleri basın özgürlüğünün kullanılmasından doğan suçlarda tek başına yeterli görülmemiştir. Ceza sorumluluğu bakımından farklı kural ve ilkelerin konulması ve uygulanması gerekir. Bu ilkeler basın özgürlüğünün korunmasında gerekliliktir, zorunluluktur. “Basında ceza rejimi” farklı bir ceza hukuku sistemidir.
Basın suçları basın yayın yoluyla gerçekleşir. Diğer suçlardan ayrıdırlar ve belirli özelliklere sahiptir. Çünkü bu suçlar düşünce üzerinde etkili düşünce ürünüdürler. Bu yönüyle sui generis suçlardır. Bir başka görüşe göre; basın suçlarının çoğu düşünce suçudur (Dönmezer). Basın suçları cezalandırılabilen “bir düşüncenin açıklanması” demektir. Bazı düşünürler ise basın suçlarının ayrı bir özelliğe sahip olmadığını ve genel hükümlerin yeterli olduğu kanaatindedirler.
Şöyle ifade etmek mümkündür: “Eğer bir kanun belirli bir hareketi sırf basın yoluyla işlendiği takdirde cezalandırıyorsa, yani basılmış eserler dışında aleniyete koyucu araçlarla işlendiğinde cezalandırmamakta ise bu suçlara basın suçu diyebiliriz. Bunlar ayrı ve özel bir kategori oluşturabilirler. Bunun dışında kalan ve basın yoluyla işlenebilen suçları ise “basın yoluyla işlenen suçlar” olarak adlandırmak gerekir” (Basın Hukuku.........
© T24
