menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Çocuk öldürmek ve toplumsal sorumluluk

22 0
16.09.2024

Diğer

Konuk Yazar

16 Eylül 2024

Bu topraklarda bir çocuk daha öldürüldü…

Çocuk katili kimlerdir?

Kim öldürdü, neden öldürdü?

Türkiye’nin çocuk katline gösterdiği tepkilere karşı; katil kim sorusu ve cinayetin neden işlendiği henüz yanıtlanamıyor ve suskunluk gerçekleri örtüyor…

Suskunluğunun gölgesinde suç ve ceza politikaların yokluğu ve çocuk hakları yeniden gündemde olmalıdır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kabul ettiği 20.11.1989 tarihli Çocuk Hakları Sözleşmesi 02.09.21990 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu Sözleşmeye taraf olan devletler; doğuştan sahip olduğumuz insan onurunu, eşit ve devredilmez olan insan haklarını tanımanın dünyada adalet ve barışın temeli olduğunu kabul eder.

İnsanlar; ırk, renk, dil, din, cinsiyet, siyasal ya da başka görüş, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğum yahut başka statüler gibi herhangi bir türdeki farklılıklar gözetilmeksizin sahip oldukları hak ve özgürlüklerin sahibi olduklarında anlaşmışlardır.

Dünyanın bütün çocuklarının hakları korunur, yardımların tümüne hak sahibidirler.

Dünyanın bütün çocuklarına karşı “özel ihtimam” çoğaltılmalıdır. Çocuklar, barış, değerbilirlilik, özgürlük, eşitlik ve dayanışma ruhuyla mutluluk, sevgi ve anlayış ortamında bir aile çevresinde yetişmelidir.

B.M. Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesine göre; her çocuk, ırk renk, cinsiyet, dil, dun, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet ya da doğum gibi bakımlardan herhangi bir ayrımcılık yapılmaksızın, bir küçük olarak statüsünün gerektirdiği koruma önlemlerinin, ailesi, toplum ve Devlet tarafından alınması hakkına sahip olacaktır (Madde 24.)

Çocuğun korunma önlemlerinin alınması ailesinin, toplumun ve devletin görevidir.

B.M. Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi 10. Maddesiyle nesep ve diğer koşullara bağlı gerekçelerle hiçbir ayrımcılık yapılmaksızın bütün çocuklar ve gençler yararına olarak “özel koruma ve yardım önlemleri” alınmasını ve çocukların ekonomik ve sosyal sömürüden korunmasını emreder. (Gemalmaz, Semih. Ulusalüstü İnsan Hakları Hukuku Belgeleri. Legal. 2010. Sayfa 31 ve diğerleri.)

Çocuk Hakları Sözleşmesine göre; mahkemeler, idari makamlar, yasama organları, kamusal veya özel tüm kuruluşlar tarafından yapılan tasarruflarda “çocuğun en yüksek menfaati” ilkesi öncelikli olarak göz önünde tutulacaktır…

Sözleşmeye taraf devletler “her çocuğun varlığını” ve........

© T24


Get it on Google Play