menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Faiz kararı ve döviz kuru

15 0
26.04.2024

Diğer

26 Nisan 2024

TCMB dün politika faizini değiştirmedi, değiştirmesi de çoğunlukla beklenmiyordu. Peki, neden böyle bir çoğunluk beklentisi oldu? 21 Mart’ta ise faiz 500 baz puan yükseltilmişti. İki toplantı arasındaki dönemde ne değişmişti ki?

TCMB, 500 baz puanlık artışın etkisini “bekleyip görelim” mi dedi? Hangi değişkene, değişkenlere etkisini bekleyip görecekti? Zaten bakabileceği göstergeler yok mu?

Faiz artışının enflasyon üzerindeki etkisini hemen göremeyiz zaten. Kaldı ki, hangi endekse bakarsak bakalım enflasyon yüksek seyrediyor. Enflasyon beklentileri de yüksek seyrediyor.

Hazine ve Maliye Bakanının dediği gibi, “yerel”lerin veya “yerli”lerin enflasyon beklentileri hala yüksektir ve enflasyonun hızla düşeceğine ikna olmuş değiller. Bu arada “yereller” veya “yerliler” sözünün niye tepki çektiğini anlamak kolay değil.

Türkiye ile ilgili bazı değişkenlerde ve beklentilerde nasıl “yabancılar” varsa, “yerliler” veya “yereller” de var ve bunlar karşıt anlamlı kelimelerdir. Söyleyiş biçimi mi antipatik oldu acaba? Belki de öyledir.

Bu tepkiye karşı Hazine ve Maliye Bakanlığının yaptığı açıklama ise hiç inandırıcı değildi, hatta saçma idi. Bakan, “yerel yatırımcıların enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gerektiğini” söyledi diyorlar ama söylenen “yerel karar alıcılar”dır.

Enflasyon beklentisi yalnızca yerel yatırımcıyı mı kapsar? Madem yüksek enflasyon beklentisi ve yüksek iç talepten söz ediliyor, burada özellikle tüketici yok mudur? MHP’den yapılan “genel başkanımız bakanı değil başkalarını kasttetti” açıklaması da aynı derecede saçma idi.

Her neyse, gelelim soruya. TCMB faizi geçen ay neden yükseltildi, bu ay neden aynı bırakıldı? Geçen ay faizin neden beklenmedik şekilde 500 baz puan arttırıldığını açıklamıştım. Uygur (22 Mart 2024).

Nedeni, döviz kurunun dolar olarak da dolar-Euro sepeti olarak da görece hızlı artmaya başlaması idi. 4 Mart’ta 32,57 olan döviz sepeti, 19 Mart’ta 33,75 olmuştu. Çünkü 31 Mart seçiminden sonra kur üzerindeki baskının biraz gevşeyeceği beklentisi vardı.

Bu ay ise, 1 Nisan’da 33.60 olan sepet kur, 24 Nisan’da 33.62 idi, yani değişmemişti. Kur üzerindeki baskı azalacak ve kur yükselecek beklentisi gerçekleşmedi. Marttaki kur yükselişi ve Nisan’daki kur sabitliği Şekil 1’de görülüyor.

Öyleyse, Nisan kararına kur yönünden bakarsak, faizin değişmesi gerekmiyordu. Peki, TCMB’nin fazi kararı için izlediği bir tek döviz kuru mu var? Mutlaka başka değişkenler de vardır, ama yapılan açıklamalardan kurun en önemli değişken olduğunu anlıyoruz.

FFAIZ: TCMB........

© T24


Get it on Google Play