menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Subaylık Andı’na dair bir arşiv taraması: Kaldırılmak istenmiş ama tam da kaldırılamamış

26 9
09.09.2024

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

09 Eylül 2024

Bir haftadan uzun bir süredir teğmenlerin “alternatif” yemin törenini konuşuyoruz.

Kimi -Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi- teğmenlerin kılıç çekmesine takılıyor, kimi “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganına, kimisi ise edilen yemine.

Ben olayın yemin kısmına takılanlardanım.

Takılma dediğim, “Subaylık Andı/Yemini” olarak bilinen metnin resmî törenlerden “resmen” kaldırılıp kaldırılmadığını ve törenlerde ne zamandan beri okunmadığını bir gazeteci refleksiyle merak ettim, sonrasında kendimce bir Google mesaisine giriştim.

Ulaştığım sonuçlar ilginçti.

Önce bahsedilen yeminin ne olduğuna bir bakalım.

Subaylık Andı/Yemini olarak bilinen metin şöyle:

"Ant içeriz ki, laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller, karşısında bizleri bulacak, kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacak ve şerefimizle öleceğiz."

Serbestiyet’in asker kökenli yazarı Hakan Şahin konuya ilişkin yazısında bu yeminin eskiden resmi törenlerde de kullanıldığını, 2016’da ise sebebi bilinmeksizin kaldırılarak yerine 1961 tarihli İç Hizmet Kanunu’ndaki metnin geldiğini yazdı.

İç Hizmet Kanunu’nda yer alan ve bugün resmi olarak kullanılan yemin ise şöyle:

“Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle, hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu Türk Sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyleyeceğime namusum üzerine and içerim.”

Hakan Şahin yazısında kendilerinin 1998 mezuniyetinde “Ant içeriz ki…” diye başlayan yemini kullandıklarını yazmıştı.

Arşiv de bunu doğruluyor.

Milliyet gazetesinin arşivlerine baktığımızda, ta 1997 yılından bir haberle karşılaşıyoruz.

O dönemde Hava Harp Okulu mezuniyetine Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, Başbakan Mesut Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı katılıyor.

İlginç olan ise “post-modern darbe” olarak tarihe geçen 28 Şubat sürecinden yaklaşık altı ay sonra gerçekleşen yemin törenine dair haberin tam da malum yemin üzerine kurulmuş olması.

Milliyet haberi “Genç Subaylardan Laiklik Andı” başlığıyla veriyor ve haberin alt başlığında “Genç kartalların laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni canları pahasına koruyacaklarına dair ant içmesi törendeki herkesi duygulandırdı” ifadeleri kullanılıyor.

Bir başka haber ise 2007’den. Yeniçağ Gazetesi’nin arşivlerinde rastladığımız haberde başlık yine “genç subaylar” ve “yemin” üzerine kurulmuş: “Genç subaylardan Cumhuriyet yemini”

Gelelim daha yakın bir tarihe… Yıl 2014… Aynı yemin bu kez iktidara yakınlığıyla bilinen bir gazetenin, Yeni Şafak’ın........

© T24


Get it on Google Play