menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gerçeği bilme ihtiyacımız ve gazeteciliğin yeni kodları

16 1
08.07.2024

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

08 Temmuz 2024

Bu hafta size haberi dijitalde nasıl tükettiğimizden bahsetmek istiyorum. Kaynağım birkaç hafta önce yayımlanan Reuters 2024 Dijital Habercilik Raporu.

Gelin madde madde dünya ve Türkiye haberi nasıl tüketiyor, ona bakalım…

Türkiye’de toplumun önemli bir kesiminin (özellikle yüksek yaş grubunun) sosyal medyası olma işlevini sürdüren Facebook haber kaynağı olarak ta 2016’dan beri sürekli bir düşüş içerisinde.

Son iki yılda yüzde 4’lük bir kitleyi kaybettiler ve son sekiz yıl içerisinde yüzde 42’den yüzde 26’ya gerilediler.

Türkiye’de ise bu oran yüzde 27 ve sadece bir yılda yüzde 33’ten altı puan kayıpla bu noktaya geriledi.

Fakat unutmayalım, dünya çapında hala dijital haber kaynakları arasında birinci sırayı koruyorlar. Fakat az bir farkla…

Ülkemizde olduğu gibi dünyada da üç sosyal medya mecrasının haberde yükselişine tanıklık ediyoruz: Youtube, Instagram ve Tiktok.

Bu da bize bir şey söylüyor: Haberi artık video formatında tüketmeyi tercih ediyoruz. Burası net.

Youtube pandemide yakaladığı yükselişin ardından bir miktar düşüşe geçmişti (2020’de yüzde 21, 2022’de yüzde 19), şimdi yeniden toparladığını ve yüzde 22’lik bir oranla lider Facebook’un hemen yanına geldiğini görüyoruz.

İvmeleri itibarıyla en dikkat çekici çıkışı yapan iki mecra ise Instagram ve TikTok. Instagram on yıl önce haber kaynağı olarak sadece yüzde 2 oranında tercih edilirken sürekli yükselmeyi sürdürdü ve bugün yüzde 15’e ulaşarak Whatsapp haberciliğini (yüzde 16) yakaladı.

Bu arada Whatsapp’ın hayatımızdaki yeri de ayrı bir yazı konusu aslında. E-postayı lüzumsuz hale getirdi. Pek çok kurumun iç iletişiminin vazgeçilmez unsuruna dönüştü. Telefonla sesli görüşmeyi tarihe gömdü. Haberde de güçlü bir konumda. Whatsapp gücü ve etkisi bakımından diğerlerinden ayrı bir yerde duruyor.

TikTok ise sadece dört yılda yüzde 1 seviyesinden yüzde 8’e geldi ve Twitter’ın, yani X’in (yüzde 11) hemen gerisine yerleşti.

Türkiye’de ise TikTok’u haber kaynağı olarak tercih edenlerin oranı yüzde 10.

Çevrimiçi platformların haberde giderek daha fazla öne çıktığını görüyoruz. Bundan on yıl önce sadece iki platformdan faydalanan haber takipçileri artık altı platformdan besleniyor.

Youtube’u en az haftada bir kez haber için kullananların oranı yüzde 31, Whatsapp için bu oran yüzde 21, TikTok ise yüzde 13’e ulaşarak ilk defa bu oranda Twitter’ı (yüzde 10) geride bırakmış durumda.

Habercilikte yeni format video. Özellikle de genç yaş grubunun haberde video formatını tercih ettiğini görüyoruz. Videoların da tercihen kısa olmasını istiyor haber tüketicisi.

Zaten artık her şeyi “kısa” istiyoruz. Haberi de… Her üç kişiden ikisinin (yüzde 66) haftada en az bir kez kısa habere erişimi oluyor.

Bu rakam Türkiye için çok ama çok yüksek: Yüzde 81. Yani........

© T24


Get it on Google Play