menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Borca karşılık zeytin ve altın

112 1
25.06.2025

Diğer

25 Haziran 2025

Zeytinlikleri, kömür santralleri için kıyıma açan kanun teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecekti. Ancak biraz ertelendiğini öğrendik. Teklifin, en geç gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

AKP’nin hazırladığı ve içinde maden şirketi olan iktidar vekillerin de imzası bulunan kanun teklifinin getireceği bazı maddeleri aktaralım:

- Kısada ÇED olarak bilinen Çevresel Etki Değerlendirme kararları, altyapı ve maden projeleri için kilit önemde. Bu teklif adeta “süper izin” mekanizması getirerek, maden şirketlerinin “ÇED gerekli değildir” kararı beklenmeden projeye başlamasının önünü açıyor. Ve ÇED kararı olmadan da ihale, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı için başvurulabilmesini mümkün kılıyor.

- Zeytinlik sahalarda elektrik üretimine yönelik madenciliğe izin veriliyor. Buradaki “incelik” Aralık 2022’de büyük tepkiler sonucu geri çekilmiş görünen ama tekrar edilen düzenleme ile koordinat listesi verilmesi.

Kanun teklifine eklenen koordinat listesi ile Yatağan ile Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri ve Kömür Madenleri için zeytin ağaçları taşınabilecek veya yeni zeytinlik tesis edilecek.

-MAPEG, ilgili kurumdan üç ay içinde izin görüşü alamazsa “izin verilmiş” sayılacak (zımni onay).

- Yeni getirilen “Stratejik ve Kritik Maden” tanımıyla, bu tip madenler için acele kamulaştırma ve zorunlu stok imkânı da düzenleniyor. Yasada sayılmayan bu madenleri Bakanlık belirleyecek. Stok miktarlarına Cumhurbaşkanı karar verecek.

- Enerji tesislerinin arazi kullanımlarına uygulanan yüzde 85 oranındaki indirim teşviki 2030’a kadar uzatılacak.

- Enerji Bakanlığı imar planlarını onaylayabilecek, yapı ruhsatı ve çalışma izni verebilecek.

Kaçak santrallere (yapı ruhsatı ve/veya yapı kullanma izinsiz çalıştırılanlar) imar affı getiriliyor. Bu işletmelere belli şartlar altında........

© T24