menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Etki ajanlığı" düzenlemesi gerçekten rafa kalktı mı; Gürcistan deneyimi bize neler söylüyor?

23 1
16.06.2024

Diğer

16 Haziran 2024

Gazetecileri, sivil toplumu mengene gibi sıkıştıran; muhalefet için "sansür", iktidar için "yalan-yanlış bilgiyle mücadele" olarak değerlendirilen Dezenformasyon Yasası yetmemiş olacak ki gerçek bilgiyi bile "etki ajanlığı faaliyeti" olarak yaftalayabilecek bir düzenlemeden vazgeçilecek mi?

Mayıs ayı başlarında "etki ajanlığı" düzenlemesinin 9'uncu Yargı Paketi'nde yer alacağı haberini Yeni Şafak'tan aldık.

Belki tepkileri ölçmek için ortaya atılan bu haber sonrasında itirazlar ortaya çıkınca, CHP'li milletvekillerine sözlü olarak "Böyle bir düzenleme zaten yok" denmiş.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de parlamento muhabirlerine yaptığı açıklamayla Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP'nin ısrarla çıkmasını istediği etki ajanlığı düzenlemesinin 9'uncu Yargı Paketi'nde olmayacağına ilişkin söz verildiğini duyurdu.

Öğrendiğim kadarıyla iktidar, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin özlük haklarını düzenleyen yasa teklifini bayram öncesi Meclis'ten geçirmek istedi.

Zira CHP istese görüşmeleri yavaşlatabilirdi. Ama bir uzlaşma aranıyor, CHP'nin "Etki ajanlığı" ile kadınları şiddete karşı koruyan "Zorlama hapis" düzenlemesinin pakette çıkarılması isteniyor, söz karşılığında da TSK ile ilgili düzenleme bayram öncesi Meclis'ten geçti.

MHP'nin özgül ağırlığını düşündüğümüzde sözlü verilen söz tutulacak mı?

Çünkü AKP, adı "Etki ajanlığı" olmayan ama tarifiyle o anlama gelen bir düzenlemeyi yine 9. Yargı Paketi'ne koyabilir. Kelime oyunu yapabilir.

Muhalefetin, basın kuruluşlarının, gazetecilerin, STK'ların uyanık kalması gereken bir durum.

Önümüzde Gürcistan gibi bir örnek var.

Ülkede "Rusya'nın dayatması" olarak eleştirilere konu olan "Yabancı etkinin şeffaflığı" isimli düzenleme iki hafta önce yasalaştı.

İlgili yönetmelik için tanınan 60 günlük süre tamamlandığından yasanın pratikteki uygulamaları daha net anlaşılacak ama gerçek şu ki Gürcistan'da ticari faaliyet yürütmeyen bütün yabancı kurumların ensesinde boza pişirilebilir.

Gürcistan'daki süreçle ilgili Heinrich Böll Stiftung'un Tiflis'teki Güney Kafkasya Ofisi Temsilcisi Sonja Schiffers yaşananlar ve olası yaşanacaklarla ilgili bilgi verdi.

Heinrich Böll Stiftung Derneği İstanbul ofisinde gerçekleşen basın toplantısında Sonja Schiffers şu bilgileri paylaştı:

"Gürcistan önümüzdeki Ekim ayında genel seçime gidiyor. Gürcü Hayali isimli iktidar partisi son yıllarda daha muhafazakâr, özgürlük karşıtı, sağcı bir gündeme sahip. Niyet Ekim ayındaki seçimler........

© T24


Get it on Google Play