menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Gökhan Tunçişler: Konser işinde yıllardır para aklanıyor, artık legalize hâle geldi!

11 0
07.03.2025

Diğer

07 Mart 2025

Gökhan Tunçişler

Bir zamanlar festivaller, konserler ve büyük etkinlikler, yalnızca müzik tutkunlarını bir araya getiren organizasyonlar olarak görülüyordu. Ancak günümüzde, konser endüstrisi bambaşka bir dinamiğe büründü. Sanatçılara yapılan astronomik teklifler, büyük organizasyon şirketlerinin piyasaya girişi ve müziğin bir “yatırım aracı” olarak kullanılmaya başlaması, sektörün tüm dengelerini değiştirdi. Para aklama iddialarından sponsorluk krizlerine, festival kültürünün dönüşümünden bilet fiyatlarının yükselmesine kadar müzik endüstrisinin bilinmeyen taraflarını, yıllardır bu işin içinde olan Gökhan Tunçişler anlattı.

- Çok eskiden beri konser ve etkinlik organizasyonlar yapıyorsunuz. Bu sene neler var?

Uluslararası sanatçılar ile konserler ve festivaller yapıyoruz. Free Fall olarak yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyoruz. Çözüm ortağı ve partnerlerim var. Bu sürede yüzde 100 Müzik ve yüzde 100 Metal ana sponsorlukların işler yapıyoruz. Getirdiğimiz grupların tarzları ağırlık rock metal yüzde 70 onun dışında DJ’ler, klasik müzik, jazz, indie, post rock veya dünya müziği dediğimiz tarzlarda isimleri getiriyoruz.

- Bu isimleri hangi kriterlere göre getiriyorsunuz? Platform dinlenmeleri ya da başka hangi kriterler getirme motivasyonunu sağlıyor?

Aslında arz talebe göre getiriyoruz. Evet, Spotify dinlenme listeleri bizim için bir ölçüt. Eskiden Facebook, Twitter ya da Youtube üzerinden bakardık. Ne kadar paylaşımı, takipçisi varsa o bize bir ölçüt olurdu. YouTube’daki bir videosunun altında Türkiye’den kaç yorum varsa o bize bir bilgi verirdi. Şimdilerde Spotify, Apple Müzik artık belirleyici çünkü bize net bilgi veriyor. Spotify'da aylık bilgileri veriyor. YouTube’dan Tik Tok’a kadar pek çok uygulamanın algoritmaları satılıyor. Bunları alıyoruz. Örneğin Guns N’ Roses’ın dünyanın her şehrindeki dinlenme oranlarını görebiliyoruz. Buna bakıyoruz ve mesela aylık bir buçuk milyon dinlenmesi var bunu baz alarak ne kadar kişi konsere gelir diye hesaplıyoruz. Aylık 500 bin dinlemesi olan grubun ya da sanatçının konserine 3 ya da 4 bini bilet alarak geliyor.

- Bu isimlere teklif mi veriyorsunuz?

Evet, mesela bir sanatçıya yazdık aynı anda başka büyük bir organizasyon şirketi de teklif verdi. Onlar daha yüksek teklif verdiği için sanatçı onları tercih etti. Ancak sonra o şirket ismi getirmekten vazgeçti. Böylece bizim işimize de engel oldular.

- Böyle teklif veren piyasayı bölen isimler ne yapıyor?

Bu söz ettiğim firma nerede ise herkese teklif verip işlerin yarısını yapmadı. Bize de engel oldular. Sanatçıya daha yüksek teklif veriyor. Mesela sanatçıya ben 1 veriyorsam o 10 teklif ediyor. Sanatçı da oraya yönleniyor ve onu bekliyor. Sonra işin olmayacağı ortaya çıkınca menajer bize yazıyor ama artık vaktimiz kalmadığı için iş kalıyor.

- Bunu bilinçli mi yapıyor?

Bilinçli değil her şeyi yaparız duygusuna giriyor ama operasyonel anlamda öyle bir alt yapısı yok.

- Metalin yükselişi var mı?

Metal dünyada da hep aslında konser sıralamalarına geçmişten günümüze baktığımız zaman hep en tepe. Bu arada biz yıllık bakmıyoruz, 10 yıllık grafiğe bakıyoruz. Bütün dünyada da öyle çünkü metal müzik dinleyicisi sadece metal müzik dinliyor. Seçici bir dinleyici. Metalci hangi yaşa gelirse gelsin metalden vazgeçmiyor. Geçen sene Deep Purple, Scorpions gibi en önemli isimler geldi. Beklenmedik biçimde hepsi kapalı gişe oldu. Biz X kuşağız üzerimize 2 nesil daha geldi. Bu senede dolmasının sebebi bizim kuşağın çocukları da büyüdü ve büyürken bu müzikleri dinlediler evde. Türkiye’de X........

© T24