menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tıp ve diş hekimliği hocalarının muayenehane açmalarında son durum

43 6
22.05.2024

Diğer

22 Mayıs 2024

Gerek devlet hastanelerinde gerekse üniversite hastanelerinde kaliteli ve nitelikli sağlık hizmeti almada çok ciddi sorunlar yaşanıyor.

Özel hastanelerde verilen sağlık hizmeti ise maliyetin yüksekliği nedeniyle çoğu kişi için ulaşılabilir değil.

Son zamanlarda oran iyi mühendislikler lehine biraz değişse de, çok uzun süredir ülkenin en zeki ve çalışkan çocuklarının büyük çoğunluğu tıp fakültelerinde okumayı tercih ediyor.

Benim gibi ÖSS/YGS puanı iyi tıp fakültelerine yetmesine rağmen başka alanda okumayı tercih edenler çok istisna.

Bu olgunun sonucu olarak ise ülkemizde tıp doktorlarının kalitesi ve niteliği başka mesleklere göre bence dünya ortalamasının çok üzerinde.

Ne var ki geldiğimiz noktada ülkenin bu en elit ve nitelikli meslek grubu, yanlış ve popülist politikalar yüzünden çok ciddi kan kaybediyor. Hem tıp doktorlarının çok büyük çoğunluğu mutsuz ve özverili hizmet verme motivasyonlarını ve heyecanlarını kaybetmiş durumdalar. Hem de vatandaşın nitelikli ve kaliteli doktorlardan hizmet olma olanakları giderek azalıyor.

Doktorlar mutsuz. Vatandaş mutsuz. Gelinen noktada sağlık alanında özel hastane sahipleri dışında mutlu olan yok gibi!

Hükümetin tipik bir destekçisinin geçen yıl basında çıkan, "ne mutlu ki bu hükümet sayesinde artık rahatça doktor dövebiliyoruz!" sözü sanırım her şeyi açıklıyor. Başka söze gerek yok.

Bu konudaki en çarpıcı örneklerden biri, tıp ve diş hekimliği fakültelerindeki öğretim üyelerinin dışarıda muayenehane açmaları ve mesai sonrası ya da part-time serbest çalışmaları konusunda yaşanıyor.

Bu konu yıllardır hem kanun değişiklikleri ile hem yargı (AYM ve Danıştay) kararları ile hem de Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve uygulamaları ile tam bir kaosa dönüşmüş durumda.

2010 yılına kadar tıp hocaları dahil tüm öğretim üyeleri (doçent ve profesörler) isterlerse üniversitede tam gün yerine part-time (kısmi statüde) çalışıp, yarım maaş alarak mesainin yarısını dışarıda özel çalışmada geçirebiliyor ve özel muayenehane açabiliyordu.

Üniversitede olmayan ve Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinde çalışan uzmanlar da part-time veya mesai sonrası özelde çalışabiliyordu.

2010 yılında yapılan kanun değişikliği ile (YÖK Kanunu m.36) tüm akademisyenler için part-time çalışma olanağı toptan kaldırıldı. Tam gün çalışma zorunlu tutuldu. Bu kural halen geçerli.

Yine 2014 yılında yapılan kanun değişikliği ile tıp ve diş hekimliği hocaları için mesai sonrası özelde çalışmak ve muayenehane açmak açıkça yasaklandı.

Kanunun geçici maddesine konulan bir hükümle de part-time çalışan ve mevcut muayenehanesi olan hocalar için ise çok kısa süreli (3 ay) bir geçiş dönemi tanınarak, bu süre sonunda hem part-time hem de mesai sonrası çalışma olanakları yasaklandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), bu kanun değişikliklerindeki part-time çalışmayı yasaklayan ve tam gün çalışmayı zorunlu tutan hükümlerle, sadece tıp ve diş hekimliği hocaları için getirilen mesai sonrası özelde çalışma yasağını Anayasa'ya aykırı bulmadı. Bu hükümler halen de yürürlükte.

Buna karşın AYM, kanunda mevcut muayenehanesi olan hocalar için getirilen geçiş dönemini (3 ay) çok kısa buldu ve buna ilişkin geçici maddeyi iptal etti. İptalin nedeninin, bu kadar kısa sürenin öngörülebilir olmadığını ve hukuki istikrarla bağdaşmadığını ve geçiş süresinin daha makul bir süre (örneğin en az 1 yıl) olması gerektiği düşüncesi olduğu anlaşılıyor.

Bunun üzerine siyasi iktidar bir maddelik kanun değişikliği ile geçici maddeye daha uzun ve makul bir geçiş dönemi koysaydı sorun en azından hukuken çözümlenmiş olacaktı ve hukuksal kaos çıkmayacaktı.

Ne var ki gerekli kanun değişikliği yapılmadığı için uygulama tam bir kaosa dönüştü.

Mevcut muayenehanesi olan hocaların mesai sonrası çalışmak üzere muayenehanelerinin ne kadar süreyle açık tutulabileceği hukuken belirsiz kaldı.

Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlükleri aracılığı ile bir süre sonra muayenehanesi olan hocaların muayenehanelerini kapatmaya yönelik işlemler yaptı.

Açılan davalarda Danıştay, geçici madde AYM tarafından iptal edildiği için ve aksine yeni düzenleme de yapılmadığı için, kanunun yürürlüğe girdiği 18 Ocak 2014 tarihi itibarıyla mevcut muayenehaneleri olan hocaların mesai........

© T24


Get it on Google Play