menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Avrupa'da bir heyûlâ kol geziyor

17 1
07.07.2025

Diğer

07 Temmuz 2025

Avrupa’da bir heyûlâ kol geziyor. -Çin heyulası- Eski Avrupa'nın bütün devletleri bu heyulayı defetmek üzere bir kutsal ittifak içine girmiş görünüyorlar.

24-25 Haziran’da Lahey'de 32 üye devletin katılımıyla gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nde alınan kararlar bana Marx’ın, ünlü “Komünist Manifesto” eserinin girişindeki ilk cümlelerini hatırlattı. Manifesto’da Marx, “Avrupa'da bir heyûlâ kol geziyor- Komünizm heyulası. Eski Avrupa'nın bütün devletleri bu heyulayı defetmek üzere bir kutsal ittifak içine girmiş görünüyorlar,” diyordu. Aradan 177 yıl geçti. Üye ülkelerin GSYİH'larından yüzde 5'ini NATO savunma harcamalarına ayırma kararı alınan zirvenin sonuç bildirgesi bir “komünizm heyûlâsından” söz etmiyor. Ortalıkta kol gezen olsa olsa kapitalizmi kendilerinden daha iyi beceren bir “Çin heyûlâsı” olabilir. Ama açıkça da yapılmıyor bu, ima ediliyor, üzeri örtülerek (!) yapılıyor. O yüzden de bir heyûlâ işte!

İttifak bildirgesi, “Çin heyûlâsının” adını vermiyor belki ama, üyelerin tehdit olarak algıladığı bu heyûlâya karşı durmanın gereğine inandığını, bu konudaki külfetin nasıl paylaşılacağı konusunda “babacıktan” gelen mesajı alarak safları sıklaştırdığını haykırıyor.

Zamanında üyelerin silahlanma harcamalarını GSYİH'larının yüzde 2’sine çıkarma kararına bile direniş gösterenler, işi ağırdan alanlar olmuştu. Dolayısıyla son 15-20 yılda eski rekabet güçlerini ciddi şekilde yitirmiş Avrupa devletleri savunma giderlerinin yüzde 2’den 5’e çıkarılması kararını halklarına nasıl anlatacaklar, bir soru işareti.

İttifak Genel Sekreteri Mark Rutte’ye bakılırsa, Avrupalı siyasiler bu konuyu yurtatşlarına “yeni istihdam imkânları” başlığı altında anlatmayı tercih edebilirler. Elbette ki, İttifak üyeleri, “biz Trump babanın, ülkesini ABD’nin Asya Pasifik’teki 200 küsur askeri üssünün dibine yapma cüretini göstermiş Çin heyûlâsını def etmesine, müttefiki olarak yükü bölüşerek katkı vereceğiz, en büyük dış ticaret açığı verdiği ticari partnerleri olarak ondan daha çok silah alacağız ki o da karşılıksız para alıp şişen, ulusal borcu 35 trilyon doları geçen ekonomisini toparlasın; o yüzden,” demeyecektir. Ne diyecektir? İstihdamı artırıyoruz!

Evet, NATO Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde Çin’den doğrudan söz edilmiyor. Ancak ittifakın Donald Trump’a “babacık” diye hitap eden Genel Sekreteri Mark Rutte, kulislerde her bulduğu fırsatı Çin'in “muazzam askeri yapılanması” konusundaki endişelerini dillendirmek ve bu konuda “alarm zilleri” çalışıyormuş gibi yapmak için kullanıyor. Rutte, Öz-NATO’nun Hint-Pasifik’teki uzantısı gibi hareket eden ve “NATO Plus” mensubu diyebileceğimiz Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin Çin’in Tayvan’ı her an işgal edebileceğinden duydukları........

© T24