menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

En tur i skogen: Folkehelse, reisen til dødsriket og Osebergskipet

5 0
30.01.2025

KULTURARV

I den norrøne mytologien er trær og gress dannet av urjotnen Ymes hår, mens de to første menneskene, Ask og Embla ble formet av to stokker drivtømmer som gudene fant på en strand. Stokkene ble gitt gudenes form, gitt vilje og pustet liv i. Skogens trær var menneskets opphav og en ting vi trygt kan si om de som levde her i vikingtiden var at også de mestret det å gi tømmerstokker ny form og puste liv i dem. Et samfunn som kunne bygge noe så formfullendt, funksjonelt og vakkert som Osebergskipet fortjener vår respekt.

Vikingskipene kom også fra skogen. Et skip består av tømmer, men også jern vunnet ut med trekull, det surres og rigges med tauverk og granrøtter, skipet settes årlig inn med furutjære. Det meste er ressurser som hentes i skogen, samt mye saueull til et seil. Tidligere hadde man langsiktighet i sitt virke i skogen. Det tok tid å finne rette og høye trær til bord og mast, mens andre deler var avhengig av gren- og rotfester. Det lå mye kunnskap og kjennskap bak dette. Det å eie skog var derfor også viktig, og det en generasjon pleide var det gjerne en senere generasjon som fikk nytten av. Ansvaret for gård og skog sitter igjen i dagens grunneiere, og vi turgåere må vise respekt for skogen og ikke ta de mulighetene den gir oss for gitt.

Et lite tilskudd til regionens reiseliv er arbeidet fylkeskommunen driver med etableringen av Vikingveien. Vikingveien er ikke en fysisk vei, men et konsept som binder kulturmiljøer fra vikingtiden, sammen. Turisme er en ting, men viktigst er nok friluftsinteressene som ligger i hvert kulturmiljø. For barnefamilier gir Gokstadhaugen eller de store gravhaugene på Borre en perfekt akebakke og fine omgivelser til matpakke og kakao. Noen vil bare gå en tur, mens andre er genuint interessert i områdene historie. Våre kulturminner skal være fritt tilgjengelige og ha allsidig bruk. Kanskje er det nettopp derfor det er de kulturmiljøene som brukes av lokalbefolkningen vi også bør tilrettelegge for turister?

I Tønsberg er kulturmiljø som Slottsfjellet og Haugar en del av hverdagen og gravminner og skog som er fredet gir grønne lunger som brukes til turer og barns lek. Området rundt Berg fengsel har også en lang historie. Kulturstier er opprettet og stiene i skogen ned mot Kjelle er........

© Tønsbergs Blad