«Gamle Utenforskapsby» har blitt Norges nest største by
Debattinnlegg
Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Altså erfarne folk som hjalp fellesskapet opp og fram – og som skaper broer mellom erfaring og framtid. Har vi virkelige råd til å ha samfunnets sherpaer på tribunen i samfunnet?
I «Gamle Utenforskapsby» er befolkningen mellom 55 og 66 år. Flesteparten av innbyggerne ønsker å jobbe og stå på for fullt i arbeidslivet lenger. Noen få av dem har ikke mulighet til å være i full jobb, men alle ønsker å bruke sine evner og erfaringer til noe matnyttig i samfunnet. «Gamle Utenforskapsby» har etter hvert fått et ufortjent dårlig omdømme; folk som bor der blir sett på som evneløse, late og giddalause.
Denne historien er ikke sann. Det er bare tallene som stemmer. Sannheten er at folk i «Gamle Utenforskapsby», har arbeidserfaring og kunnskaper som trengs, og arbeidsvilje og ressurser som det er enormt behov for i samfunnet. Problemet er manglende kunnskap, holdninger og diskriminering i arbeidslivet. Det er hovedutfordring for at seniorkompetansen ikke blir tatt i bruk i Norge. Negativt for samfunnet som helhet og personlig belastende for dem det gjelder.
For abonnenter Les også– Derfor ender Tønsberg opp på taperlaget
Stadig flere eldre
Viljen til å stå lenger i jobb er stor blant godt voksne yrkesaktive. Dette stemmer også bra med regjeringens ønske om at eldre arbeidstakere må jobbe lenger. Grunnen er at vi har større og får økende andel eldre innbyggere i Norge. Vi må utnytte ressursene til eldre arbeidstakere bedre.
Hovedutfordringen er holdninger i arbeidslivet. Når eldre og erfarne arbeidstakere mister jobben, spesielt etter fylte 55 år, sliter de med å komme i inn arbeidslivet igjen. Det er spesielt utfordrende når arbeidslinjen er selve grunnplanken i velferdsstaten vår.
Rundt 60 prosent av arbeidstakere over 60 år sier de ønsker å jobbe lenger enn pensjonsalderen, viser undersøkelser........
© Tønsbergs Blad
