menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Et kritisk blikk på barn i sosiale medier

7 1
20.02.2025

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flere med meg har inntrykk, etter to lengre innlegg i TB, av at det ensidig fokuseres på å fremsnakke barn på SoMe. Vi ønsker oss et mer kritisk blikk som ikke ensidig forherliger muligheten for barn til å være på SoMe. For oss handler det ikke om å være moralsk politi med ensidig negativt fokus, men om å problematisere et ukritisk blikk der barna blir taperne.

Å være på nett og på SoMe er en selvfølge for barn og unge. Likevel er det mange som blir rammet av uønsket påvirkning. Aldersgrenser har vi fordi vi skal være beskyttet og aldersgrensen på SoMe er i dag 13 år. Denne har utgangspunkt i personvernlovgivningen, fordi plattformer som Snapchat, TikTok, Instagram og Facebook ikke har lov til å samle inn og bruke personopplysninger om mindreårige.

Regjeringen vil innføre 15-årsgrense for når unge kan samtykke til at personopplysningene deres kan behandles av sosiale medier. Til tross for dagens 13-årsgrense, er over halvparten av norske niåringer og nesten alle tolvåringer på SoMe. Det viser undersøkelsen «Barn og Medier 2024» hvor Medietilsynet har spurt barn og unge i alderen 9–18 år om deres mediebruk. Medietilsynets undersøkelser viser at barn og unge utsettes for skadelig påvirkning i SoMe, både når det gjelder design og innhold og at SoMe-bruk kan ha negativ effekt på livskvalitet.

Håndplukkes

Det som er utfordrende med SoMe er at alt innhold er algoritmestyrt. Det vil si at videoene som barna ser håndplukkes av en «datamaskin» basert på barnas interesser, alder, hvilke andre videoer de har sett og likt, hva som er populært og så videre. Mange ungdom beskriver en opplevelse av å være avhengig av SoMe, og at de bruker mer tid på mobilen enn ønskelig. Årsaken til........

© Tønsbergs Blad