menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Vi har alt å takke steinen for!

6 2
previous day

SKATTEJAKT I MUSEET

Flint ble stort sett importert fra Danmark, vi har ikke flintbrudd her i landet. Fra mellomsteinalderen, som vi regner fra ca. 10.000-6.000 f.Kr., den første tiden det bodde mennesker i Norge, finner vi redskaper og våpen av flint. Det dreier seg om pilspisser og flekker, små knivblad som ble festet i et skaft av bein eller tre til en effektiv pil, og senere større flekker til kniver, kuttere og til gravering.

FRA FOLLO: En typisk nøstvetøks av lokal bergart fra mellomsteinalderen. Bildet er hentet fra Kråkstad bygdebok, bind 1. Foto: Østlid

Det vi derimot har mye av her oppe i steinrøysa, er vulkanske bergarter som ryolitt og porfyr, men også sedimentære bergarter som sandstein og skifer. I et land med så mye naturlig forekommende stein ble det derfor produsert en mengde redskaper i lokal stein, som økser og skrapere, og på Vestlandet er pilspissene gjerne tilvirket i skifer. Den berømmelige «Nøstvetøksa», en grovt tilhugget øks av vulkansk bergart, definerer mellomsteinalderen på Østlandet. Vi har også køller og hakker med skafthull, like forseggjorte som den fine skafthullsøksa på bildet, bare noen tusen år eldre.

Selv om steinteknologien gradvis ble mer avansert utover i steinalderen, er det altså ikke noe........

© Tønsbergs Blad