menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Su krizi ve kuraklık tehlikesi büyüyor: Ankara’nın ne kadar suyu kaldı? Ne yapılmalı?

12 8
04.07.2025
Türkiye’de yağış rejimi her geçen yıl daha da düzensizleşiyor, iklim krizinin en somut etkilerinden biri olarak karşımıza çıkan su sorunu ise artık kapıda değil, evin içinde. Geçtiğimiz haftalarda Ankara’nın 180 günlük, ve Bursa’nın 84 günlük suyu kaldığı açıklanmıştı. Görüyoruz ki büyük kentler, art arda yaşanan kurak yıllar ve barajlara düşen yetersiz yağış nedeniyle kritik seviyelere ulaşan su rezervleriyle alarm veriyor. Peki, barajlardaki su seviyesi neden bu kadar düştü? Kentler su krizine nasıl hazırlanmalı? Kullanıcılar olarak biz ne yapmalıyız? Su Politikaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Yıldız, Sputnik’e özel su seviyelerindeki düşüşün nedenlerini, su kullanımındaki yanlışları ve alınması gereken acil önlemleri anlatıyor.

Barajlardaki su seviyesinin kritik seviyelere ulaşmasının temel nedeni ne?

Su Politikaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Yıldız, barajlardaki su seviyesinin kritik seviyeye gelinmesinin temel nedenlerini şöyle anlattı:

“Ankara ili yağış rejimine ve toplam nüfusuna bağlı olarak kişi başına yağışın en düşük olduğu illerimizden biridir. Bu yağışlar son dönemde daha da düzensizleşmiştir. Ankara’daki barajların su havzaları bu su yılının başından bu yana çok az yağış almış, bu da barajlardaki ortalama doluluk oranlarını kritik seviyeye düşürmüştür. Yağışlardaki değişkenlik ve artan bölgesel kuraklık eğilimi birçok kentimizde su güvenliğini tehdit etmektedir. Ankara’da olduğu gibi Bursa’da da kurak geçen iki yıl ve suyun verimli kullanılmaması her iki kentin su güvenliğini riske sokmuştur. Bursa kentimizin barajları da 2025 yılına çok düşük su seviyeleri ile girdiler. Daha sonra gelen yağışlar da ancak buraya kadar yeterli oldu.”

‘Ankara’da barajlara hiç su gelmemesi durumunda 5 aylık suyu bulunmakta’

Yıldız, barajlardaki su yetersizliğinin sebebini küresel ısınmaya bağlı olarak yağış miktarının yetersiz olduğunu söyledi:

Ankara Ekim 2024’te başlayan yeni su yılına barajlarında yetersiz su miktarları ile girmiştir. 2025 yılı da meteorolojik olarak kurak geçince barajlardaki doluluk oranları azalmaya devam etmiştir. Temmuz ayı başı itibariyle Ankara Barajlarındaki aktif kullanılabilir su miktarı yaklaşık yüzde 62 azalmıştır. Bunun en temel sebepleri iki yıl üst üste gelen kuraklık ve suyun plansız ve........

© Sputnik Türkiye