İşsizlik ödeneği
İşsizlik ödeneğinin nasıl talep edilebileceğini, şartlarını, ödeneği elde etmek için gerekli çalışma gün sayısını, e-devlet uygulaması üzerinden iş kaybı tazminat başvuru sürecinin nasıl yapılabileceğini, işsizlik ödeneği süresini, ödeneğin neden kesilebileceğini ve ödenek miktarında dikkate alınan hesaplama yöntemini birlikte inceleyelim.
İşsizlik Ödeneği Nedir?
Sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda yapılan ödemedir.
İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları
• Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
• Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
• Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
• Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
İşsizlik Ödeneğine Başvuru
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen gidilerek ya da elektronik ortamda (www.iskur.gov.tr adresi, e-Devlet ya da İŞKUR Mobil uygulaması üzerinden) başvurulması gerekmektedir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
E-devlet uygulamasından kolayca başvuru yapılabilir?
İşsizlik ödemesini hak etmiş olmanız halinde internet üzerinden kolayca e-devlet uygulamasına girerek iş kuruma kayıtlı bir özgeçmişiniz ve iş arama statünüzün aktif olması halinde başvuruda bulunabilir. E-devlet üzerinde işsizlik ödeneği araması yaptıktan sonra sizi yönlendiren sayfadaki taahhüdü onaylamanız, sisteme kayıtlı güncel bir ıban numarası yazmanız, iş yerinde çıkış tarihiniz ile işten ayrıldığınız iş yerinin il ve ilçe bilgisini........
© Sözcü
