menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Suriyeli kadınlarla evlilik pazarı

38 1
19.03.2025

Doktora teziyle Türk Sosyal Bilimler Derneği’nin Genç Sosyal Bilimci Mansiyon Ödülü’nü alan Nurgül Certel, ‘Nikâh ve Pazarlıklar: Suriyeli Kadınlarla Çokeşli Evlilikler’ adlı çalışmasında Türkiye’nin aşina olduğu ‘çokeşlilik’ konusunu irdeliyor.

Suriye iç savaşının neden olduğu zorunlu göç sonrası, Suriyeli kadınlarla yapılan çokeşli evlilikleri yerinde gözlemlediği çalışmasında, bu evliliklerin taraflarından olan erkeklerin, çokeşli evlilikleri nasıl meşrulaştırdıklarını gösteriyor.

Kitabın ilginç bölümlerinden biri ‘Suriyeli kadınlarla evlilik pazarı’ başlığını taşıyor.

Nurgül Certel, Suriyeli kadınlarla evliliklerin özellikle aracılar üzerinden yürütülen bir pazarlığa dönüştüğünü söylüyor.

Bu evlilik pazarını tanımlayan en önemli unsurlardan biri de her iki taraf için farklı söylentilerin dolaşması.

Yerelde Suriye savaşıyla zor durumda kalan Suriyelilerin evlilik çeteleriyle erkekleri dolandırdıkları hikâyeleri çokça anlatılıyorken, Suriyeli kadınlar cephesindeyse Türk erkeklerin evlenme vaadiyle Suriyeli kadınları kandırdıkları anlatılıyordu.

★★★

Certel, Şanlıurfa’da araştırma öznelerinden bir muhtarla yaptığı ön görüşmeyi anlatıyor: Muhtar, Suriyeli kadınların erkekleri dolandırma hikâyeleriyle fazlaca karşılaştıklarını, bu nedenle dolandırılmamak için kendisinin tanıdıklar üzerinden bir evlilik yaptığını anlattı. Kayınpederinin ikinci eşi olarak Suriyeli bir kadınla evlilik yaptığını ve evlilik için yedi bin lira başlık parası verdiklerini, evliliğin ikinci günü Suriyeli kadının kayınpederini terk edip kaçtığını paylaştı. Herhangi bir tanıdık ya da akraba üzerinden evlilik gerçekleşmediği için parayı geri almalarının zor olduğunu, Suriyeli kadını güçlükle bulduklarını, bütün akrabaların bir araya gelip, -onun ifadesiyle- silahlarını kuşanarak yanlarına gittiklerini ve parayı istediklerini anlattı.

★★★

Araştırmacı Certel, Kilis’te bilgi almak için bir başka muhtarla iletişime geçtiğinde, muhtar kendisine Suriye göçünün ilk yıllarında Suriyeli kadınların yoğun bir şekilde satıldıklarını söylüyor. Artık eskisi kadar böyle bir duyum alınmıyormuş, ancak erkekler ikinci evliliklerini özellikle........

© Sözcü