menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kafanın içine girmek

17 1
20.05.2025

Hayatımıza önce cep telefonları girdi, sonra saatler akıllandı. Derken kulaklarımız, gözlerimiz, bileklerimiz teknolojiyle bütünleşti. Şimdi sırada beynimiz var.

Beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI), bilim kurgu sayfalarından çıkıp kliniğe doğru yola koyuldu. Felçli hastaların bilgisayarı düşünceyle kullanabilmesi artık haber değeri taşımıyor. Asıl mesele, bu teknolojinin yakında “ticari” bir boyut kazanacak olması.

★★★

Şu anda dünya genelinde 100 kadar insanda kalıcı beyin implantı bulunuyor. Bu sayı 12 ay içinde iki katına çıkacak. Morgan Stanley’e göre, beyin-bilgisayar pazarının büyüklüğü 2041’de 1 milyar dolar olacak.

2024 itibarıyla ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yalnızca birkaç şirkete deneysel implant izni verdi. Aşağıdaki firmaların hepsi denek takibi yapıyor ve implantlar vücutta ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında kalabiliyor.

Neuralink (Elon Musk): Beyin dokusuna doğrudan yerleştirilen (gömülen) çiple wireless (uzaktan) ve yüksek bant genişliği sağlıyor.

Synchron: Beyindeki kan damarlarının içine konulan stent gibi. Daha az invaziv ama daha düşük çözünürlükte veri sunuyor.

Precision Neuroscience: Beyin yüzeyine yapıştırılan elektrotlu yara bandı gibi.

Paradromics: Beynin yüzeyine 1.5 milim........

© Sözcü