NATO’dan çıkılması fikrinin yaygınlaşması için çok uygun bir zaman değil mi?
NATO, Türkiye halkı için sadece düşünce düzeyinde ele alınması gereken değil, aynı zamanda duygusal bir konudur.
NATO Türkiye’yi emperyalizme bağımlı hale getirmiş, Türkiye’yi yozlaştırmış, insanlarının düşünce yapısını bozmuş, Türkiye’de kurduğu iç savaş örgütü nedeniyle binlerce evladının katledilmesine, onlarca değerli aydınının öldürülmesine yol açmış bir yapıdır.
Bu nedenle bırakın Türkiye’nin NATO üyeliğinin sürmesini ona karşı nefretle doluyuz.
Ancak Türkiye’nin NATO’ya kabul edildiği 1952’den bu yana halkımızın çoğunluğu bu görüş ve duyguda değildir. NATO hakkında olumsuz olanlar bile NATO’dan çıkılamayacağını düşünür genellikle.
Çünkü NATO mevcut düzendir ve düzenin değişeceği konusunda umudu olmayanın NATO’dan çıkma fikri ile işi olmaz.
Ancak içinden geçtiğimiz dönemde NATO karşıtlığı fikrinin hızlı bir şekilde yayılma olasılığını ele alacağız bu yazıda. Bunun birçok nedeni var, biz yazının izin verdiği kadar üç madde altında tartışalım konuyu:
1-NATO eskisi gibi güçlü değil, ABD büyük bir açmaz içinde
20. yüzyılın ikinci yarısında, hatta bu yüzyılın başında NATO başa çıkılması çok zor güçlü bir örgüttü. NATO’nun askeri, siyasi, ideolojik üstünlüğü insanları yıldırıyordu. Çünkü NATO’nun arkasında ABD liderliğinde emperyalist ülkelerin oluşturduğu düzen şöyle ya da böyle bütünlüklü ve büyüyen bir kapitalizme yaslanıyordu.
Oysa şimdi halen emperyalist düzenin tepe devleti olan ABD’ye baktığımızda giderek sürdürülemez hale gelen bir iktisadi, sosyal sistem görüyoruz.
ABD yakın zamana kadar iflas etmeyeceği varsayımı ve doların rezerv para olması nedeniyle çok kolay borçlanan ve borç faizlerini yeniden aldığı borçla çeviren bir işleyişe sahipti. Ancak günümüzde bu döngü sürdürülemez hale geliyor. Faiz gideri/borç oranının yüzde 50 civarına ulaşması kritik bir çizgi olarak kabul ediliyor.
Eğer bir ülkede gelirlerin beşte biri sadece borçların faiz ödemesine gidiyorsa durum fena demektir ki ABD bu oranı geçmiş bulunuyor.
Trump yönetiminin çılgınca davranması kişisel bir davranış bozukluğundan çok bu açmazlardan kaynaklanıyor.
ABD bir emperyalist ülke olarak orta sınıfları koruyamıyor. Korkunç bütçe açığını........
© soL
