Anlamsız hayatın kısalığı…
Bu tatil gününde yoğun siyasi söylemlerden biraz uzaklaşıp felsefi konulara, yaşamın anlamına değinmenin daha uygun olacağını düşündüm. Ve bir kitap tanıtımı ile yazıma başlamak istedim.
İngiliz yazar ve filozof Dean Rickles (1977 - ), felsefe alanındaki uzmanlığı ile tanınan bir öğretim üyesidir. Bununla birlikte Dean Rickles, felsefeye yönelmeden önce Londra Müzik Okulu’nda konser piyanistliği eğitimi almış ve ardından 1999 yılında Sheffield Üniversitesi’nde yüksek lisansını, 2004 yılında da Leeds Üniversitesi’nde doktora çalışmasını tamamlamıştır.
Dean Rickles, felsefenin yanı sıra halk sağlığı, müzikoloji, fizik ve bilim felsefesi gibi birçok alanda çalışma yapmış bir düşünürdür. Rickles, yaşamı kucaklama konusunda içine sığmayan iştahı ile çalışmalarının çeşitliliğini okura sunabilen bir özelliğe sahiptir.
İngiliz filozof Rickles’in “Hayat Kısa” (Ayrıntı yayınları, 2024) isimli kısa sayılabilecek kitabından (123 sayfa) yaşamın anlamına ilişkin görüşlerini sunmaya çalışacağım.
Dean Rickles, kitabının önsözünde doğrudan doğruya anlamlı bir hayatın ne olduğunu tarif etmeye çalışır. Rickles, şöyle der:
“İyi, anlamlı bir hayata sahip olmak, eylemlerin ve hedeflerin uyumlu olduğu ve dalların rastgele kesilmesi veya dalları başkalarının sizin için budamasına izin vermek yerine bilinçli bir şekilde yapılan bir amaç doğrultusunda budanmış, özgün bir yaşama sahip olmak demektir”.
Anlamlı bir hayat için ölümün farkına varmanın gerekliliğine değinen Rickles, “Ölüm en gerekli sınırdır ve o olmadan tüm planlar değer kaybeder… ölüm, anlamın da kaynağıdır” diye yorumda bulunur.
Kitabında Romalı devlet adamı ve filozof Seneca’dan da (MÖ 4 – MS 65) bol, bol söz eden Rickles, Seneca’nın “Yaşamın Kısalığı Üzerine” isimli eserinden de muzip bir alıntı yaparak “… yaşam bizleri tam yaşamaya hazır olduğumuz anda yüzüstü bırakır” deyişine yer verir.
Dean Rickles, yine Romalı filozof Seneca’nın ayni eserindeki şu görüşe vurgu yapar: “Aslında yaşam süremiz kısa değildir, tersine biz onun çoğunu boşa harcarız”.
Seneca’nın zamanında ortalama bir insan ömrü yaklaşık 40 yıl kadardı. Günümüze göre........
© soL
