menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

'En büyük sinema yıldızı'

15 26
07.04.2025

“Çirkin kral” lakabıyla tanınan ünlü yönetmen ve sinema oyuncusu Yılmaz Güney (1937-1984), doğum günü (1 Nisan) nedeniyle İstanbul Beyoğlu Sineması’nda anıldı. Önceki gün (5 Nisan 2025) düzenlenen anma toplantısına, tanınmış film oyuncuları Halil Ergün ve Nur Sürer ile birlikte yönetmenler Yüksel Aksu ve Ahmet Soner de katıldı.

Türk Sinema Vakfı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ortaklaşa düzenlediği toplantıda önce bir panel yapıldı, ardından Yılmaz Güney’in Umut filmi izlendi. Panelin moderatörü (kolaylaştırıcısı) yönetmen ve Türk Sinema Vakfı Genel Sekreteri Aydın Sayman idi.

Moderatör Aydın Sayman, “Bir efsane: Yılmaz Güney” isimli panelin açış konuşmasında salonun tamamen dolu olmasını Güney’e duyulan büyük sevgiye bağladı. Aydın Sayman, her hafta cumartesi günü Beyoğlu sinemasında Yılmaz Güney’in bir filminin de gösterime gireceğini söyledi.

Sinema oyuncuları Halil Ergün ile Nur Sürer de, Yılmaz Güney’e ilişkin tanıklıklarını anlatırken yönetmenler Yüksel Aksu ve Ahmet Soner de Güney’in film yönetmenliği ve oyunculuğu üzerinde durdular.

Bu arada panelde ben de 12 Mart (1971) askeri darbe döneminde Yılmaz Güney’in hapishane arkadaşı olarak onuna ilgili anılarımı dile getirdim.

Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir) Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu olan yönetmen Yüksel Aksu, Yılmaz Güney’i tanımlarken “Türk sinemasının ilk ve en büyük starı (yıldızı)” tanımını kullandı.

Yılmaz Güney üzerine yüksek lisans tezi bulunan Yüksel Aksu, görüşünü şöyle dile getirdi:

“Kuşkusuz sinemamızda Ayhan Işık ve benzeri çok değerli yıldız oyuncular vardır. Ancak Yılmaz Güney’in ilk ve en büyük star olmasında oyunculuğunun yanı sıra halktaki karşılığının da çok büyük olması yatmaktadır.

Kahvehanelerde, berberlerde, çeşitli işyerlerinde, kamyon arkalarında Yılmaz Güney’in büyük fotoğraflarının bulunması, özellikle Anadolu’da halkın kendi içinden çıkmış birisinin yine kendi sorunlarını yalın bir biçimde dile getirmesi, onu gerçek anlamda bir star noktasına taşımıştır. Diğer tanınmış oyuncularda böyle yoğun bir ilgi pek gözükmemiştir.”

“Dondurmam Gaymak” gibi birçok ödüllü filmi bulunan senarist ve yönetmen Yüksel Aksu, 1982’de Cannes Film Festivali’nde “En iyi film (Altın Palmiye)” ödülü alan Yol filminin dünyada büyük bir etki yarattığını da söyledi.

Yüksel Aksu, dünyaca ünlü sinema yönetmenlerinin Yol filmiyle ilgili olarak Yılmaz Güney için “Cezaevinde yatan bir yönetmen nasıl film çeker, çektirir, büyük bir iş, sosyolojik bir olay” tanımlaması yaptığını belirtti. Aksu, son söz olarak yine ünlü yönetmen Lütfi Akad’ın Yılmaz Güney için “Kafasında kamera ile dolaşan adam” sözünü hatırlattı.

Tanınmış film oyuncusu Halil Ergün de, Yılmaz Güney’le tanışıklığını anlattıktan sonra Yol filmi oyuncusu olarak filmin büyük maddi sıkıntılar içinde, bir anlamda parasız çekildiğini........

© soL