menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ümmeti Eğitim Bakanlığı

66 1
16.05.2024

Her sabah olduğu neşesi yoktu yüzünde, bir bıkkınlık vardı. Oysa akşamdan bütün istekleri yerine getirilip, ideal ilkokul çocuğu kıvamında uyumaya gönderilmişti.

-Ne oldu, neyin var?

-Bugün çok gıcık dersler var.

Dokuz yaşında ilkokul dördüncü sınıfa giden Asya derslerden şikayetleniyordu.

Yuvarlak gözlüklerinin arkasındaki koca gözlerini açarak.

-Hele bir tanesi.

-Hangi dersmiş gıcık olan?

-Türkçe!

-Türkçe mi?

-Evet. Türkçe çok sıkıcı, sürekli metin okuyoruz. İmla bilgisi dersi de cabası.

-Türkçe bizim ana dilimiz, dersi ne kadar sıkıcı olabilir ki?

-Sıkılıyoruz baba, hiç cazibesi yok.

-Dünyadaki birçok halk ana dilini öğrenmek veya korumak için türlü zahmete katlanıyor. Sürgün hayatı yaşayan insanlar, manda veya dominyon olan ülkelerin milletleri kendi dillerinden uzaklaştırılırken senin anadilimizi öğreten derse yaklaşımını doğru bulmadım.

-Ama baba (üzüldüğümü anlamış olacak ki biraz da şirinlik yaparak)! Öğretmenimiz sürekli metin okutup, yazı yazdırıyor.

Aslında sorun 1960’lardan bu yana yap-boz tahtasına çevrilen eğitim sistemi! Göreve başlayan her bakan, dünyaca ünlü sistem operatörüymüş veya çok önemli bilimsel buluşlara imza atmış otorite bilim insanları gibi sistemi değiştiriyor. Kendi gelişim ekollerine göre sistemde yeniden yapılandırma veya müfredat değişimine gidiyor.
Hafta sonu yönetmen ve yapımcılığını bir arkadaşımın yaptığı, arşiv belge ve filmler ayrıca mezunlarla yapılan röportajların yer aldığı Köy Enstitüleri ile alakalı “Son Enstitülüler” isimli belgesel filmin gösterimindeydim.

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Eğitim alanında dünyada ses getirmiş bir sistemin nasıl ortaya çıktığı, başarıları ve Yurtdışı ekonomik yardımlar karşılığı siyasi vesayet eliyle değişime uğratılarak veya tahrip edilerek bitirilmesinin hikâyesine tanıklık ettim. Ülkemizin yetiştirdiği en iyi Kalp damar cerrahı Prof. Dr.Bingür Sönmez ve Sosyolog Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu gösterim sonrası konuyla ilgili münazara tarzında konuşma yaptılar. İzlemediyseniz mutlaka tavsiye ederim.

Bizim milli eğitim yıllar içinde bir devlet politikası olmaktan çok siyasi iktidarların fikirlerine göre şekil değiştiren ucube olarak........

© SiyasetCafe


Get it on Google Play