menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Devleti Çeteler Sarmış Diyor, Terörist Diyemiyor! Burcu Köksal Akımı

7 0
20.03.2024

Afyon belediye başkan adaylarından Burcu Köksal “Kazandığım takdirde iki parti hariç kapım tüm siyasi partilere açıktır” dedi.

Kızılca kıyamet koptu. Burcu hanımın kapısını kapattığı iki partinin temsilcileri günde üç öğün Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Cumhuriyet rejimi hakkında karalayıcı ve yıkıcı açıklamalarda bulunuyorlar. Neden sesiniz çıkmıyor Özgür bey?

Ekrem İmamoğlu bir ilin belediye başkanı adayı iken, başka bir ilin belediye başkanı adayına müdahalenize ne demeli? Siz, İstanbul’da oy alacaksınız diye, sizin hedef seçmen kitlenizi kimse pışpışlıyamaz. Burcu hanımı, sonrasındaki açıklamalarla Bolu Belediye Başkanı ve adayı Tanju Özcan’ı ve yine aynı partinin Balıkesir Büyükşehir Belediye başkan adayı Ahmet Akın’ı tavizsiz, devletçi ve ulusalcı duruşlarından ötürü kutluyorum.

Devlet sisteminde kamu hizmeti içinde bulunan yöneticilerin rotasyon ve liyakate tabii olmalarını yıllarca savunmuşumdur. Sokrates’in de öğrencisi olan Platon’un “Devlet” isimli kitabında: “İdeal bir devlette bilgelik, cesaret, ihtiyat ve adalet en önemli erdemlerdendir. Bilgelik, yalnızca toplumun ufak bir kısmını oluşturan insanlarda görülür ve bu insanlar da Sokrates'e göre yönetici olmalıdırlar” der.

Devlet içinde bilgelikten uzak, liyakat ve ahlak yoksunu bir takım yöneticiler nepotik ve irtikapik hal içinde görev yapabilirler. Devlet organları bir şekilde sistemine dâhil olan bu yöneticileri hukuk ve adalet mekanizması ile gerekli işlemlerle karşı reaksiyonlarla mekanizmasından çıkarır. Sistem içinde yönetici olan bireylerin çıkar ve suç amaçlı oluşturdukları örgütler ve bu suç birliklerinin eylemleri, toplumların ihtiyaç ve güvenlikleri için ihtiyaç duydukları adına devlet dedikleri, toplumun ortak değerleri olan yasalarla desteklenen sistemin suçlanmasını gerektirmez.

Yerel seçim öncesi farklı şehirleri ziyaretlerim devam ederken, konuştuğum seçmenlerde en çok dikkatimi çeken beklentinin veya tercih nedeninin sosyal belediyecilik vurgusu olduğunu bilmenizi isterim. Örnekleyecek olursam,
Aydın’da Cumartesi görüşmüş olduğum Didim, Kuşadası ve Söke seçmeninin yerel seçim kriteri; yol, kanalizasyon, çöp alımı olurken. Nazilli, Bozdoğan, Kuyucak seçmeninin tercih sebebi, sosyal belediyeciliğin yanında daha manevi hisler olmakta. Aydın Büyükşehir mevcut belediye başkanından kıyı kesimi memnunken, köylere veya daha büyük yerleşim yerlerine çektirmeyen ve engelleyen kişi olarak Özlem Çerçioğlu’nun tercih edilmeyeceğini söylediler.

Bolu’da aynı tarz söylemler farklı kelimelerle ifade ediliyor. İstikrarlı bir göçmen politikası izleyen mevcut belediye başkanından genel olarak seçmen memnunken, farklı cemaat ve grupların ümmet duygusu beklentisini karşılayamaması kenar mahallelerde işini zorlaştırıyor. 1996-1998 yıllarında yaşadığım Bolu’da yaşayanların fikir profilleri o günden bu güne büyük ölçüde değişmiş. Son beş yılda özellikle zorunlu sığınmacı konusunda bir aydınlanma yaşamışlar.

Kocaeli’ne gelecek olursam; şehir bilimci akademisyen olan büyükşehir belediye başkanı kendi kulvarında rakipsiz gibi görünüyor ama ilçe belediye başkanlıklarında durum aynı değil. Cumhur ittifakı kanadı ve muhalefetin aday seçimi kimi ilçelerde seçmen tercihinin, aynı siyasal görüşten diğer partiye kaydığını gösteriyor.

Büyükşehir belediyesi, Gölcük, Körfez, Çayırova, Gebze ve Darıca’da........

© SiyasetCafe


Get it on Google Play