menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

TTK’de üretim neden durduruldu?

2 15
latest

Özellikle Zonguldak yerel yazılı ve görsel basınında, TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu) Karadon, Kozlu ve Üzülmez Müesseselerinde üretimin durdurulduğu haberi yer aldı. Bu haber ulusal basında ise çok sınırlı şekilde yer buldu.

Aslında bu uygulama yeni değil. Geçmiş yıllarda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı iş müfettişlerinin yaptığı denetimlerin ardından hazırladıkları raporlar doğrultusunda da benzer durdurmalar yaşanmıştı. Bu müfettişler, ileride oluşabilecek kazalarda sorumluluk almamak adına bu tür raporları düzenlemektedir.

TTK Amasra Müessesesi de, 2015 yılında aynı bakanlığın hazırladığı rapor gereği birkaç günlüğüne üretimden men edilmişti. Şimdi ise Karadon, Kozlu ve Üzülmez Müesseselerinde üretim durdurulmuş durumda. Ancak burada en dikkat çekici konu, üretimin durdurulmasına yönelik ilk tepkinin GMİS (Genel Maden İşçileri Sendikası) tarafından verilmesidir. Sendika, ilgili bakanlığın hazırladığı raporu dahi görmezden gelerek üretimin sürdürülmesi için kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışmaktadır.

2015 yılında Amasra’da da benzer bir şekilde üretim durdurulmuş, ancak söz konusu raporlar alelacele yok sayılarak üretime devam edilmişti. Bu kararın alınmasında GMİS’in etkisi büyüktü. Oysa olması gereken, sendikanın üyelerinin can güvenliğini sağlayacak tedbirlerin alınmasını talep ederek raporları dikkate almasıydı. Önceki durdurma kararlarının da görmezden gelinmesi sonucunda, Amasra Maden Faciası yaşandı.

Amasra’da yaşanan maden faciasının en temel sebebi, gerekli yatırımların yapılmamış olmasıdır. Üretim için yapılan ilk yatırım sonrası, üretimin sürdürülebilirliği için de yatırım yapılması zorunludur. Galeri açma ve bakım yatırımları, mekanizasyon (makine yenileme, bakım,........

© sendika.org