menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ne ‘Health’ yiyorsun Türkiye!

11 19
23.05.2025

Sağlık bakanlığının obezite ile mücadelesi sokaklara taşmışken bakanlığın bedenlerimiz üzerindeki tahakküm telaşını nasıl okumalıyız? Meseleyi sağlık okur yazarlığını arttırmak olarak bakarsak okur ama yazamam diyenler fazla olabilir, hiç girmeyelim o konuya.

Sağlıkta dönüşüm programının tamamlandığını düşünüyorken her bakanlık hamlesinin sağlık sistemine çağ atlattığını iddia ediyor. Dünya sağlıkta dijitalleşme ve yapay zekayı tartışırken, tartı ve mezuralarla sağlık emekçilerini sokaklara döken, vatandaşı mahcup ama düşünüldüğünü hissettiren mağrurlukla tartılara çıkaran da çağ atlayan aynı sistem. Çöplüğünde debelenen neoliberalizmin lordları çöpe dönüştürmeye azmettiği bedenlerimizin üzerinde tepiniyor. Açlık gerçek, obezite neden, diyabet sonuç. Bakanlığın iki aydaki on milyon tarama hedefi on milyon diyabet hastasıyla Avrupa üçüncüsü olmamızla alakalı olabilir, 10’un gizemini bir miktar çözmüş olabiliriz. Peki bu hastalıktan beslenen sağlık sistemi kaç hastanın rutin kontrollerine sıra bulmasına izin veriyor.

Neyi varmış sağlık sisteminin; gıcır gıcır şehir hastaneleri, kaybolan hastane kuyrukları, hizaya sokulan birinci basamak, elbette dünya markamız sağlık turizmi. Sağlık Bakanı Memişoğlu Dünya Sağlık Asamblesinin 78’inci genel kurulunda, sağlık alanında yeni bir adım atarak Sağlıklı Türkiye Yüzyılı Programı’nı hayata geçirdiklerini, ‘Health Türkiye’- üf çok havalı- markasıyla sağlık turizmi faaliyetlerini daha etkin, verimli ve entegre bir yapıya kavuşturduklarını müjdeliyordu. Aynı esnada Anadolu şehirlerinde TSM’den görevlendirilen ve en az biri sağlıkçı olan ekipler tartı ve mezura marifetiyle ‘obez’ vatandaşlara olası gözden kaçmalara karşı çevirme yapıyordu. 10 Mayıs-10 Temmuz tarihleri arasında 10 milyon vatandaşa ulaşmayı hedefleyen bakanlığın “10” ile ilgili bir takıntısı var mı bilinmez ama ASM’lere gönderdiği yazıda da geleni, geçeni, çalışanı, misafiri gözden kaçırma diyerek kararlılığını ortaya koyuyor.

Pandemide verilerin ya hiç verilmemesi ya da yanlış verilmesi bakanlığın şeffaflık konusundaki tavrını açıkça ortaya koyarken iki aya sıkıştırılmış seksen bir ildeki on milyon talihlinin boy ve ağırlıklarının hangi amaç için kullanılacağı ya da yine pandemi sonrası ortaya çıktığı gibi hangi şanslının akademik tezlerine konu olacağını hatta el yükselterek küresel sağlığın hizmetine sunulacak hangi zayıflama ilacına yönlendirileceğini bilemiyoruz, niyet okuyoruz. E okuyoruz tabii biz de sağlık okur yazarlığından payımıza düşeni.

Obeziteye dönelim, sonuçta gündemimizi ayın on dördü gibi doldurdu. Tıp dergisi Lancet’te 2024’te yayımlanan bir araştırmaya göre dünyada bir milyardan fazla kişi obez ve 2022 verilerine göre bu kişilerin yaklaşık 880 milyonunu yetişkinler ve 159 milyonunu ise çocuklar........

© sendika.org