Vi kan ikke fortsette å forsyne Tromsø og O6-byene med gratis arbeidskraft mens vi selv forvitrer
I min periode har jeg deltatt i møter med Finnmark fylkeskommune, KS og Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Et gjentakende tema er kommuneøkonomi og framtidige utfordringer. Alle kommuner står overfor krevende økonomiske situasjoner, og det er fristende for mange politikere å se til IKS som en «mirakelløsning» for å kutte kostnader og forbedre tjenestekvalitet. Men virkeligheten er langt mer kompleks – og sannheten er at det ofte er kommunene med dårligst økonomistyring som roper høyest om fordelene med IKS.
En av de største utfordringene med interkommunale selskaper er at de skaper en alvorlig svekkelse av demokratisk kontroll. Forskning viser at mange folkevalgte har liten oversikt over hvordan IKS faktisk opererer. Dette skyldes at beslutningene flyttes bort fra kommunestyret og inn i representantskap og styrer der den demokratiske påvirkningen er langt svakere. Resultatet er at politikere som er valgt av innbyggerne, får mindre reell makt over viktige tjenester.
En undersøkelse av interkommunalt samarbeid i 78 kommuner viste at lokalpolitisk styring og kontroll blir langt vanskeligere når tjenester utføres gjennom interkommunale selskaper. Kommunestyrer tappes for makt og relevans, noe som på sikt kan føre til at innbyggerne mister tillit til de folkevalgte fordi de opplever at viktige beslutninger tas andre steder enn i kommunen.
Mange tror at........
© Ságat
