Tarık Çelenk’in Bediüzzaman Said Nûrsî ve Risale-i Nûr Hakkındaki Değerlendirmelerine Akademik ve Kaynaklara Dayalı Bir Cevap-4
b. Risale-i Nûr Bağlamında “İsrâiliyât” Ne Anlama Geliyor
Tarık Çelenk gibi bazı yorumcular, Risale-i Nûr’daki Cifir, Ebced ve gaybî işaretlerle ilgili pasajları “İsrâiliyât etkisi” olarak değerlendirmektedir. Ancak bu bakış açısı, konunun bilimsel, bağlamsal ve tarihsel gerçekleriyle tam olarak örtüşmemektedir.
Bediüzzaman Hazretleri’nin Yaklaşımı:
“Üçüncü bir gözle bakmak” ifadesi, mecazî anlamda kullanılan bir düşünce biçimidir ve olaylara veya metinlere, alışılmış kalıpların ve sıradan bakış açıların ötesinde, daha derin, sembolik, sezgisel veya çok katmanlı bir yorum düzeyiyle bakmak anlamına gelir.
Bu bakış tarzı, sadece görünen anlamlarla yetinmeyip, onların altında yatan derinlikli, bazen de metafizik boyutları anlamaya çalışmayı ifade eder.
“Üçüncü Göz” ifadesinin kökeni ve anlam katmanları:
Risale-i Nûr’daki Ebced ve Cifir gibi sistemler, zâhirî (yüzeysel) anlamların ötesinde, Kur’ân-ı Kerîm âyetlerine işârî ve sembolik düzeyde bakma çabasının ürünüdür. Yani:
Burada, “üçüncü gözle bakmak”, kurucu veya bağlayıcı bir bilgi üretmek değil, sadece hikmet arayışı içinde bir derinlik sezmek anlamında........
© Risale Haber
