menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yeni Eğitim Öğretim Yılına Girerken Milli Eğitim ve Üniversiteler-2

6 1
yesterday

KYK hizmetleri ve burs ve krediler
Bilindiği üzere KYK iki şekilde burs/kredi vermektedir. Bazı öğrencilere ailesinin maddi durumuna göre karşılıksız burs veriliyor. Karşılıksız burs alamayanlar ise geri ödemesinde faizsiz geri ödemeli kredi alabiliyorlar. KYK yurtlarında yerleştirme oranları hemen hemen yüzde yüze yakın durumda. Barınma hizmetleri ucuz olmasına rağmen beslenmede aynı şeyi söylemek her zaman mümkün olmayabiliyor. Yemekler kaliteli ve isteğe uygun olmayınca takviye olarak öğrenciler kendi ceplerinden ekstra ödeme yapmak zorunda kalabiliyorlar.

Dışa açılan üniversiteler ve Meslek Yüksel Okulları
Üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarının planlanmasında iç ve dış paydaş görüşlerinin alınarak ona göre programların açılması sağlanmalıdır. Böyle yapıldığı takdirde istihdama yönelik açılacak programlardan mezun olacak öğrencilerimizin okulu bitirmeden staj aşamasında iş bağlantılarını yapmaları ile geleceğe emin adımlar atması sağlanmış olacaktır.

Akademik destek hizmetleri
Üniversitelerin birçoğu sürekli eğitim merkezi veya yaşam boyu eğitim merkezleri bünyesinde var olan akademisyen potansiyeline göre kendi personeline, öğrencilerine ve dışarıya kurs ve programlar düzenleyerek akademik destek hizmetlerini sürdürmektedirler. Bu manada yabancı dil kursları, bilgisayar ve yazılım kursları, robotik kodlama ve STEM eğitimleri, birçok konuda danışmanlık ve uzmanlık eğitimleri yüz yüze ve online olarak verilmektedir. Bütün üniversitelerin bu uygulamaları vatandaş ve kamu yararına yürütmeleri ve daha ileri seviyelere taşımaları gerekmektedir.

Yabancı uyruklu öğrenciler ve YÖS sınavları
İki yıl öncesine kadar YÖS (Yabancı uyruklu öğrenci sınavı) üniversiteler tarafından yılda iki kez yapılmaktaydı. Bu sınavlara yabancı öğrenciler istedikleri zamanda girebiliyorlardı. Son birkaç yıldır bu sınavlar ÖSYM tarafından yılda bir kez olmak üzere yapılmaya başlanmıştır. İlk zamanlarda yapılan sınavlar zorlayıcı olmasa da şimdi biraz daha kaliteli öğrenci seçilebilmektedir. Özellikle 2010 başlarında ilk gelen Suriyeli öğrenciler Türkçeyi öğrendikten sonra çabucak istedikleri bölümlere girmeleri ve adaptasyon sağlamaları kolay oluyordu, başarılı öğrencilerden söz etmek mümkündü. 2020 den sonra ilk ve orta öğrenimini ülkemizde alan öğrencilerin üniversitelerde başarılı olduklarını söylemek zor. Bu da ayrıca üzerinde araştırılması gereken, iyileştirilmesi gereken bir konudur.

Derslikler, laboratuvarlar, ısıtma ve soğutma
İstanbul ve Ankara da yer alan köklü üniversitelere baktığımızda sınıfların birçoğunun amfi şeklinde, laboratuvarlarının ise donanımlı olduğu görülmektedir. Özellikle 1990 ve 2000 den sonra kurulan yeni üniversitelerde aynı kaliteyi görmek biraz abartılı olsa gerek. Derslikler ve sıralar, laboratuvarlar daha çok lise havasını vermektedir. Isıtma ve soğutma da ayrıca önem arz eden bir konudur. Isıtmada durum iyi olsa da yazları sıcak geçen yerlerde soğutmanın kaliteli olduğunu söylemek mümkün değildir. Özellikle eski binalarda bu durum daha da ön planda.

Online kayıtlar ve üniversitelerde........

© Risale Haber