menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gelecekten Haber Veren Kur’an Sureleri ve Âyetleri

5 7
04.04.2024

Kur’an’dan Hakikat Noktaları ve Hikmet Nükteleri-30

Tebbet Suresi, Ebû Leheb ve hanımının; Müddessir suresi ise, Velid bin Muğire’nin tevhidi kabullenmeden öleceklerini bildiriyor. Onlar bu âyetlere karşılık sırf inad olarak “Yâ Muhammed! Sen bizim hakkımızda böyle dedin. Ama biz sana ve senin getirdiğin tevhid dinine iman ettik. Sen yalancılardan birisisin” diyemediler. Yıllar geçmesine rağmen bu iddiada bulunmadılar, bulunamadılar. Onların böyle bir dava ve iddiada bulunamayışları, irade-i iman konusunda âcizliklerini gösterir. Allah bir vaad ve ihbar olarak diyor ki:

“Onlar iman edemeyecekler. Onlarda iman kabiliyeti kalmadı.” Zaman ise akışıyla bu ihbarı aynen tasdik etti. Bu üç ölüm, “Geleceği bilen” bir zâtın haber vermesi ve tahakkukudur. Bu, bir manevi ve ilmî mucizedir.

Leheb Suresinin Külli Manaları

Tebbet suresi, Ebu Leheb ve hanımının, Hz. Peygamber’e (ASM) yakın olması, onu himayeye en layık olmaları, ikinci bir Ebu Tâlib ve eşi gibi olmaları, değil düşman olmak bilakis en güçlü destekçi olmaları gerektiği halde Hz. Peygamber (SAV) ve getirdiği din hakikatine en şiddetli düşman olmalarından dolayı onları birer sembol haline getiriyor. Kâinat ve içindeki hadiseler külli kanunların uçları, temessülleri, tezahürleridir. Nasıl ki külli hakikatler, cüz’îler üzerinde gözükür. Aynen öyle de bu külli hakikatler ve kanunlar da cüz’î hadiselerde kendilerini gösterirler. Ehl-i tahkik olanlar, bu dağınık fakat birbirinin aynı ruhu ve manasını taşıyan fakat sureti, zamanı ve mekanı farklı hadiselerin perde arkasına geçip külli boyuta çıkarlar; Allah’ın icraatlarının külliyetini hayretler içinde temaşa ederler.

Bu sure Hz. Nübüvvet (AS) modelinde, hakikatin tebliğinde hizmet-i imaniyeye taş koyan bütün maddi akrabaların ifadesidir. Hz. Nuh’un (AS) oğlu ve hanımı; Hz. İbrahim’in (AS) babası; Hz. Lut’un (AS) hanımı gibi…

Hem bu sure bu ümmette iman hizmeti yapan kişi ve ailelerin hizmetlerine taş koyan ve engel olan bütün maddi akraba ve ailelerin külli birer kanun olarak zuhur edeceğini ve kendini asırlar aynasında göstereceğini bildiriyor. Suredeki Ebu Leheb’e ve hanımına lanet, aslında onların bayraktarlığını yaptıkları bütün mel’un akrabalara lanettir ve hepsinin Ahiretteki azaplarının tescilidir.

Hem bir tehdiddir; “Yaptığınız işin mahiyetini ve Allah nazarında sebep olduğu nefret ve gazabı bilin. Uyanın. Ahiretiniz kesinlikle mahvolur” diye ikazdır.

Hem bu sure şahsa bakan yön ile şu manayı veriyor: “Her şahıs, fıtraten hakka ve hakikate........

© Risale Haber


Get it on Google Play