Evrimleşme Vardır-2
Bediüzzaman Hazretleri Kur'anın esrarını, imanın esaslarını izah ederken sunduğu tefsir ve hadis usulü, mantık, sosyolojik, fenni ve matematikî ve de felsefi deliller arasında geçmişteki alimlerden farklı olarak ''fıtrat-ı selimenin şehadeti''ni de esas alır, nazara sunar. Said Nursi Hazretlerini geçmişteki ulemadan ayıran belirgin farklardan birisi de budur. Bu hususiyet özellikle bu zaman insanının bir cihetle hem en kıymet verdiği ve hem de en muhtaç olduğu bir metottur. Fıtrat dilini anlamak, okuyabilmek için mesela kurbağaları, mesela kartalları, mesela kurtları, kirpileri, nebileyim filleri on yıllarca gözleyen, gözetleyen bilim insanları var. Öğrenip bize aktardıklarından da bizler hayrete düşüyoruz.
Dikkat edilirse Cenab'ı Hak mukteza-i rahmet ve hikmet olarak birçok hakikatlerle birlikte imanın esaslarını da fıtrat dili ile ya dillendiriyor, ya arattırıyor ya da hissettiriyor.
Cenab'ı Hakkın dünyaya gönderdiği her bebek masumdur ve İslam fıtratı üzerinedir. Hayat serüveninde yol aldıkça fıtrata yerleştirilen duygu ve kabiliyetler açılır, inkişaf eder, neşvü nemaya başlar. Bu neşvü nema Allah'ın vaz ettiği dinin umuru doğrultusunda olduğu ölçüde insan İndallah'ta değer kazanır. Asfiya, evliya, sıddıkîn, salihîn, âbidîn, ârifîn, mü'minîn, muvahhidîn, kâmilîn makamlarına yükseltgenir. Bu mümeyyiz insanlar da cemiyet içerisinde kolayca fark edilir; Mübarek adam, melek gibi adam gibi mümtaz vasıflarla bilinir, anılır, yad edilir.
İstidat ve kabiliyetler sünnetullah ve şeriatın vaz ve tahdit ettiği hudutları ihlal etme yanlışlığını işlerse insan nefsine de çevresine de zararlı düşmeye başlar. İşlediği yanlışlığın boyutuna bağlı olarak manevi şahsiyeti mutlak surette etkilenir, onunla şekillenir. Birileri hakkında dilimize gelen vicdansız adam, insafsız adam, cimri, hasut adam tabirleri kişinin fıtratını vasıflandırırken hayal dünyamızda da kişinin görünür suretinden farklı arızalı bir sureti tersim olur.
İşlenen yanlışların boyutunun büyüklüğü ve çeşitliliği nisbetinde tasvir ve tavsifatımız da değişir; canavar, şeytan, hınzır, fahişe, domuz, ayı, tilki, yılan gibi kelimelerle tanımlanır. İşte eğer kişi hakkında yapılan bu tanımlamanın bir doğruluk payı varsa; veya tanımlamanın doğruluğu nisbetinde tanımlanan kişinin şahsiyetinin tanımlamaya evrildiğini gösterir.
İnsanın gözle görülen bir zahiri "sureti" vardır bir de genelde gözle görmediğimiz ef'aliyle, hissiyatı ile düşünce ve fikirleriyle, emelleri ile şekillenen bir manevi şahsiyeti, " sireti" vardır ki bu suretin de var olduğunu Resulullah Efendimiz (a.s.m.) bir çok Ayat ve hadis-i şerifleri ile bize bildirmektedir. Cennet ehlinin kazanacağı göz kamaştırıcı bedenî güzellik de, Cehennem ehlinin müstekreh, çirkin, ürkütücü, İğrenç görüntüleri de detayı ile zikredilmektedir. Yani uhrevi hayatta "siret"ler ortaya çıkar; yani dünyevi "suretler"; işledikleri amelleri, yaşadıkları hayat tarzları yapıp ettikleri ile o siretlere evrilirler. Yalancılığı meslek edinenler, zaniler, facirler, fasıklar, katiller, münafıklar... herbiri amellerinin cinsine ve miktarına göre iğrenç görüntüleri ile herbiri azap ve ceza unsuru olan ürkütücü hallerine evrilirler. Bu da işlenilen günahların çirkinliğinin ve iğrençliğinin gözle görülebilmesi halidir.
Resulullah Efendimizin (asm) "Cehennem ehlinin bir dişi bir dağ kadardır" buyurduğu hadis-i şerifi bize bu hakikatin bir cihetini bildiriyor. Bazı ehlullaha yaşatılan bazı müşahadeler meselenin ehemmiyet ve ciddiyetini dünyada da göze göstermektedir. Alem-i misalin kendisine açıldığını ifade buyuran Bediüzzaman Hazretleri bazı müşahedelerini bizlere bildirmektedir. Mesela kendisini çok taciz eden bir hapishane müdürüne; " Kötü niyyetle geldiğinde seni yılan suretinde görüyorum" der.Yani o zalimin sireti kendisine açılmış, onu müşahede etmiştir. Daha birçok hain insanın çirkin sireti Üstad hazretlerine temessül etmiştir.
Ayet ve Hadis-i Şeriflerle bize bildirilen bu hakikatların tezahür ve temessüllerini, yansımalarını çok küçük ölçekte de olsa bizler de çevremizde müşahade edebiliyoruz.
Karikatür bir fikri, bir düşünceyi, bir hakikati birkaç çizgi ile ifade etme sanatıdır. Genelde de hicvetme,........
© Risale Haber
