menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yeni düzende savunma sanayi dinamikleri: Baykar ve Türkiye -AB yakınlaşması üzerinden bir bakış

12 0
27.02.2025

Trump’ın dünya gündemindeki dominansı her geçen gün artarken; yeni düzen veyahut paradigma değişimine yönelik çeşitli varsayımlardan yapılan çıkarsamaların da belirsizliği gidermede eksik kaldığı anlaşılıyor. Bu çıkarsamalardan en yaygın olanı; tarife varsayımından hareketle yapılmış olan düşük büyüme ve yüksek enflasyon ortamıdır. Oysa önemli siyasi ve ekonomik kırılmaların yaşandığı günümüz dünyasında sadece gümrük tarifelerinin ekonomiye yansıması üzerinden yani tek boyutlu bir düzlemden tahmin yapmak, yanıltıcı olacaktır.

Bağlam: ABD Başkanı Donald Trump’ın nesillerdir devam eden Amerikan askeri destek hattını Avrupa’dan çekeceği yönündeki tehditleri ve Rusya ile bir barış anlaşması imzalama yönündeki hızlı adımlarıyla ülkeyle iyi ilişki kurma niyeti, Avrupa’yı panikletti ve savunma harcamalarının önünü açmak için bütçe kısıtlarıyla sert regülasyonları gevşetme arayışına neden oldu

Neden: Trump’ın ortaya koyduğu ve “Önce Amerika” söylemiyle içselleştirmeye çalıştığı düzen, ABD’nin ekonomik çıkarlarını ülkenin mevcut müesses nizamının dışına çıkma pahasına önde tutma savına dayandığından; İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’yla birlikte yol yürüme ve ortak bir düzen inşa etme tezinden uzaklaşmıştır.

Diğer bir deyişle kendi başına bırakılan bir Avrupa’nın Rusya’dan gelecek tehditlere karşın, savunma gücünü yeniden inşa etmeye ihtiyacı vardır. Avrupa düşünce kuruluşu Bruegel’in analizine göre ABD’nin Avrupa’ya sadece kara savunma katkısına bir örnek vermek gerekirse:

“Referans noktası olarak ABD Ordusu III Kolordusu’nu alırsak, güvenilir Avrupa caydırıcılığı -örneğin, Baltık ülkelerinde hızlı bir Rus atılımını önlemek için- en az 1.400 tank, 2.000 piyade savaş aracı ve 700 top parçası (155 mm obüsler ve çoklu roketatarlar) gerektirecektir. Bu, şu anda........

© Para Borsa