menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Marteniçka bileklikten kırmızı karta...Siyasi makyaj vasatlığı...

108 1
14.01.2025

SOLCU REKLAMCILAR

Türkiye’de modern reklamcılık tarihi denince akla ilk gelen isim Eli Acıman olur herhalde. İlk reklamını Vakko şapkası için 1943’te yaptı.

İkinci Dünya Savaşı bitimi ve Türkiye'nin yeni ekonomik sisteme geçmesiyle reklam firmaları kurdu. Vehbi Koç şirketleri ile çalıştı…

Türkiye, 1980’den sonra neoliberal iktisat sistemine geçince reklam sektörü ve itibarıyla reklam şirketleri büyüdü. Yeni sistem sadece iktisadi hayata değil, siyasete de reklamı soktu.

ANAP kurucusu Turgut Özal’ın reklam kampanyasını yapan Eli Acıman’ın reklam şirketi Manajans oldu. Reklamlarında Özal’ın eline sadece dolma kalem vermediler, “iş bitirici” imajı doğurdular.

O dönem, 12 Eylül askeri darbesi ile neoliberalizm ittifakın solu ezip biçtiği süreçti. Zulümden kaçan, dönekleşen solcuların sığındığı limanlardan biri de -özel sektör ile koşut büyüyen- reklam sektörü oldu. Duvara slogan yazan, bildiri yazan, dergilere makale yazan solcular reklam metni yazmakta hayli başarılı oldu. (Bu öğrencilerden -bir dönem TİP lideri Behice Boran’ın konuşma metnini yazan- Ersin Salman ve yayıncı Nazar Büyüm arka arkaya geçen ay hayatını kaybetti.)

Manajans siyasi reklamcılıkta da öncülük üstlendi, siyasi partilere kampanya yapan çok ajans buradan çıktı.

İdeolojiler sözde “ölmüştü” ve birbirine benzeyen partilerin farkını ancak reklam aracılığıyla göstereceği dönem başlamıştı!

Ki, medya-politika-halk ilişkisi kökten değiştiriliyordu…

PAZARLAMAYA DÖNÜŞEN SİYASİ ANLAYIŞ

Neoliberalizm ile doğan küreselleşme kavramı toplumsal-siyasal yaşamda geniş çaplı değişimlere sebep oldu. Örneğin:

Siyaset üretimi/seçim........

© OdaTV