Ευεργετηθέντες αχάριστοι
Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει τσουχτερούς δασμούς στους εμπορικούς ανταγωνιστές της Αμερικής στην Ευρώπη, τότε πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω στο 1989-1990. Ο λόγος, απλός: για να αντιληφθούμε τι μας οδηγεί στο τέλος της παγκοσμιοποίησης οφείλουμε να γυρίσουμε στην αρχή της παγκοσμιοποίησης.
Στο υποτιθέμενο «τέλος της Ιστορίας». Τι συνέβη στον κόσμο εκείνες τις χρονιές; Πρώτον, ο πρόεδρος Μπους ο πρεσβύτερος έδωσε στη διεθνή κοινότητα τη συναίνεση της υπερδυνάμεως για την επανένωση της Γερμανίας, λίγο καιρό μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Του «τείχους του αίσχους», όπως το ονομάζαμε τότε εμείς. Δεν ήταν εύκολη η απόφασή του. Με όλα όσα βάρυναν τη Γερμανία, η οποία αιματοκύλισε τον κόσμο στο απόγειο της δυνάμεως του Χίτλερ, απαιτούνταν μεγάλος προβληματισμός και περίσκεψη πριν γίνει οτιδήποτε.
Δεύτερον, η Αμερική εκείνη την εποχή -πάλι ο Μπους, αν θυμάμαι καλά- δεσμεύτηκε στη Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ δεν θα φθάσει ποτέ έξω από την περίμετρό της. Εξω από την αυλή της. Δεν πέρασαν ούτε δέκα χρόνια από τότε. Η Γερμανία ηγήθηκε της νομισματικής ενοποίησης της Ευρώπης και της εισαγωγής του ευρώ σε μια μεγάλη αγορά, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, και τη δική μας επικράτεια, κηρύσσοντας στην ουσία εθνικό πόλεμο στον ευεργέτη της, την Αμερική. Προσοχή: δεν επρόκειτο για ευρωπαϊκό πόλεμο κατά της Αμερικής – επρόκειτο για εθνικό πόλεμο με όλα τα άλλα κράτη κομπάρσους. Αν ο Σημίτης ήξερε πόσο φασιστικά θα φερθεί η Γερμανία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν θα χάριζε στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο το μεταλλικό νόμισμα του ενός ευρώ μέσα στον Λευκό Οίκο. Επρόκειτο για μέγιστη πρόκληση προς το δολάριο.
Ο εθνικός πόλεμος που κήρυξαν οι αχάριστοι ευεργετηθέντες Γερμανοί κλιμακώθηκε σε όλες τις αγορές. Η Siemens άρχισε να κλέβει δουλειές από τις αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες με μίζες που κατέβαλλε σε όλες τις κυβερνήσεις του πλανήτη, από την Ελλάδα έως τη Νιγηρία. Η Novartis άρχισε να κλέβει δουλειές από όλες τις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες σε όλο τον πλανήτη. Η Mercedes άρχισε να κλέβει δουλειές (μερίδιο αγοράς) από την αυτοκινητοβιομηχανία Ford μέσα στην αμερικανική αγορά, εκμεταλλευόμενη τους χαμηλούς δασμούς εισαγωγής Ι.Χ. που κατασκεύαζε σε εργοστάσια του Μεξικού. Γερμανοελβετικές τράπεζες, όπως η HSBC, προσέλκυαν όλο το «μαύρο» χρήμα του αναιδούς καπιταλισμού του πλανήτη στη Ζυρίχη, αφήνοντας τους παραδείσους του Ντέλαγουερ εκτός. Ακόμα και στον τομέα των εξοπλισμών, οι Γερμανοί δεν τα κατάφεραν με τα Eurofighters, αλλά υποβρύχια και φρεγάτες μια χαρά πωλούσαν σε συμμάχους των ΗΠΑ, εκτοπίζοντας την αμυντική βιομηχανία της Αμερικής από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Mε δυο λόγια, φάρμακα ήταν, τηλέφωνα ήταν, αυτοκίνητα ήταν, καταθέσεις........© newsbreak.gr
