Yasadışılığın mayın tarlası: Belediye Başkanlığı
Belediyelerin ne işe yaradığını az çok biliriz. Yerel yönetimlerdir. Beş yılda bir seçimle gelirler. Yani genel olarak. Yoksa üç-beş ay sürdüğü de oluyor.
İmar, su, kanalizasyon, temizlik, trafik, mezarlık, park, sanat, evlendirme, gençlik, yaşlılık, ekonomi, yoksulluk... görevleri saymakla bitmez. Belediyeler hayatımızın her alanında var.
Bir de çoğumuzun bilmediği farklı bir işlevi daha vardır. Ne yapıp edip yakalanmayan yasadışı figürler, belediye başkanı oldukları anda yakalanırlar. Sanki omuzlarındaki yakalanmazlık pelerinleri belediye mazbatasıyla birlikte düşer.
Bunun bilimsel açıklaması nedir bilinmiyor. Ancak ampirik genelleme veya fenomenolojik çıkarım yöntemleriyle tanımlayabiliyoruz.
Daha çok nicel gözlemlerle çalışan Ampirik genelleme ve bir şeyin özünü, doğrudan deneyimlerden yola çıkarak anlamaya çalışan fenomenolojik çıkarım… Her ikisi de bilimsel araştırmanın önemli bileşenlerindendir.
Son 10 yılda belediye başkanı seçildikten sonra görevden alınan, yerlerine kayyım atanan 150 civarında "yasadışı" figür, Ampirik genellememize güçlü veriler sunar.
Bunlar seçilmemiş olsalar, yakalanmayacak… yolsuzluk ya da terör faaliyetleri... artık neyle meşgullerse, faaliyetlerine devam edeceklerdi.
***
Bu kapsamda, Selçuk Mızraklı gibi bir örneğin durum çalışması olarak (case study) incelenmesi genel mekanizmayı anlamamıza yardımcı olur.
Bilindiği üzere Mızraklı, 2019 seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildikten kısa bir süre sonra, 19 Ağustos 2019’da İçişleri Bakanlığı kararıyla........
© Muhalif
