Ne zaman tercih ne zaman zaruret?
Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında konuştu. "Tek bir kişiyi dahi atlamadan sorumluların hepsinin yargıya hesap vermesi ve adaletin tecellisi için gereken neyse yapıyoruz... Sektörün çürükleri ayıklaması tercihten öte zaruret halini almıştır" dedi.
Erdoğan’ın bu açıklaması, 78 kişinin yaşamını yitirdiği Bolu otel yangınıyla ilişkiliydi.
Yangından sonra, Bakanlığın otellerle ilgili yaptığı incelemede, 6 bin otelin işletme ruhsatı olmadığı için kapatıldığı belirtildi.
Sayıya bakılınca, çürükten ziyade çürümüşlükten bahsedilebilir. Bu faaliyetin, zaruret tespiti neticesi olduğu kanaatindeyim.
***
Bolu’daki otel, sektörün çürüklerinden miydi? Doğrusu… bilemedik. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yangın yerinde yaptığı açıklamada belediyeye pay çıkarttı. Otelin denetimlerinin 2021 ve 2024 yıllarında yapıldığını belirterek, "Otelin itfaiye tarafından verilmiş yangın yeterlilik belgesi mevcut. Zaten bu yetki ve yeti de itfaiyede. Düzenli kontrolleri ve yeterliliklerinin de itfaiye tarafından yapılması gerekiyor. Bugüne kadar da itfaiye tarafından yangın yeterliliğiyle ilgili olumsuz bir durum bize bildirilmemiş" dedi.
Yani bakanın açıklamalarına göre çürük, Bolu belediyesiydi. Bolu belediyesi, turizme dolaylı olarak katkı sağlayan kuruluş olarak sektörün bileşenlerinden biriydi.
Bolu belediye başkanı da "Burası turizm bölgesi, denetim yetkimiz yok, Turizm Bakanlığı da 2021 de denetleme yapmış." dedi. Yani çürük olan biz değiliz dedi. Sektörün diğer bir bileşeni olarak, Bakanlığı işaret etti.
Çürük olanın kim olduğuna dair tartışmalar; belgeler, açıklamalar, haberler… eşliğinde devam ediyor. Konu netleşirse, gereken yapılacaktır diye düşünüyorum.
Zaten Erdoğan “Tek bir kişiyi dahi atlamadan sorumluların hepsinin yargıya hesap vermesi ve adaletin tecellisi için gereken neyse yapıyoruz...” diye teminat verdi.
***
6. Şubat depreminin üzerinden 2 sene geçti.
Adıyaman’da 115 bin kişi konteyner kentlerde kalmaya devam ediyor. 3 bin 231 bina ise hâlâ yıkılmayı © Muhalif
