Maddenin sakınımı kanunu var, diplomanın sakınımı kanunu yok…
Maddenin sakınımı kanununu çoğumuz biliriz… kimimiz unutmuş olabilir. Kimyanın temel kanunlarından biridir. İlk defa Fransız Kimyacı Antoine Lavoisier tarafından 1789 yılında öne sürülmüştür. 10. sınıf kimya dersinin konusudur.
Bu kanuna göre kimyasal reaksiyon sonucu oluşan toplam kütle, reaksiyona giren toplam kütleye eşittir.
Yani madde şekil değiştirebilir, ama yok edilemez… Yoksa, var edilemez.
Bir de enerjinin sakınımı kanunu var. Termodinamiğin birinci kanunudur. Bu kanuna göre enerji de tıpkı madde gibi ne yok edilebilir ne de yoktan var edilebilir, ama enerji türü değişebilir; örneğin, dinamitin patlamasıyla kimyasal enerji kinetik enerjiye dönüşebilir. Yedinci sınıf müfredatında biraz değinilir ama termodinamiğin konusudur.
Maddenin sakınımı kanunu bazen arkadaşlar arasında şaka konusu olur. Zaman içinde saçı seyrelmiş biri, sakal bıraktığında kendisi veya arkadaşları “Kılın sakınımı kanunundan” söz ederler. “Kıl yoktan var edilemez, vardan yok edilemez, ancak yer değiştirebilir.” derler.
Maddenin sakınımı kanunu, enerjinin sakınımı kanunu ve hatta kılın sakınımı kanunu var ama “Diplomanın sakınımı kanunu” yok. Yani bir diploma vardan yok olabilir, yoktan var olabilir.
Ekrem İmamoğlu’nun diploması mesela…
İmamoğlu, KKTC'de iki yıl öğrenim gördükten sonra 1990 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi yatay geçiş yapmış ve bu bölümden 1994 yılında mezun olmuş.
Yani 30 yıldır diploması var.
Meğerse diploması sahteymiş. Yani diploması yok.
İBB Teyit hesabı, İmamoğlu'nun lisans diplomasını paylaşarak "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması olmadığı iddiası tamamen uydurmadır. dedi. Mezuniyet belgesini paylaştı. Yani diploması var.
Tamam diploması var ama, Kıbrıs’tan İstanbul üniversitesine yatay geçişte usulsüzlük yapılmış. O........
© Muhalif
