Nødvendige tannhelsetjenester må inn i frikortordningen
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Over 300.000 nordmenn har ikke råd til å gå til tannlegen. Tallet er tilnærmet doblet siden 2011. Konsekvensene kan bli enorme. En dårlig tann- og munnhelse påvirker hele systemet – og alvorlige psykiske og fysiske helseproblemer kan oppstå. I tillegg påvirker tannhelsa jobbutsikter, sosial status og livskvaliteten din.
Så hva skal til for at munnen blir en del av kroppen i helsepolitikken?
Tannhelseutvalget har i sin utredning NOU 2024: 18 En universell tannhelsetjeneste foreslått at alle skal ha rett til nødvendige tannhelsetjenester. I mars gikk høringsfristen ut, og 116 ulike instanser har spilt inn. Vi er mange som er enige i at tannhelsetjenesten må bli universell, deriblant undertegnede som representerer store og relevante yrkesgrupper fra sykepleierne, psykologene, psykiaterne og tannlegene.
Tenner må få nødvendig helsehjelp
Det viktigste vi kan gjøre for å forebygge alvorlige helseproblemer i munnhulen, er å lage en frikortordning der munnen er med. Tannhelseutvalgets forslag er at dagens frikort for helsetjenester også skal omfatte nødvendige tannhelsetjenester. Vi snakker ikke om kosmetiske og estetiske preferanser, men den behandlingen som er nødvendige for å opprettholde en sunn munn og tenner som virker. Frikortet vil være er et viktig virkemiddel for å sikre en universell og likeverdig tjeneste på linje med øvrige helsetjenester. I tillegg må det innføres et egenandelsfritak for mennesker i sårbare situasjoner, både i tannhelsetjenesten og i helsetjenesten for øvrig. Det gir ikke praktisk mening at nødvendig helsehjelp ikke skal omfatte akutt og nødvendig hjelp til det som ofte kan være smertefulle tilstander.
Illustrasjonsfoto Foto: Frank May/NTBPsykisk helse er tannhelse, og omvendt
Noen er spesielt plaget av dårlig tannhelse, blant annet mennesker med alvorlig psykisk lidelse og samtidig rusmiddellidelse (ROP-lidelser). Mange mennesker med ROP-lidelser har nedsatt evne til å ivareta egen tannhelse, og rusmidler som kokain, amfetamin, cannabis og alkohol kan på lik linje med ulike legemidler føre til munntørrhet, som igjen gir betydelig risiko for karies og tannkjøttsykdommer. Kombinert med mangelfull oppfølging av tannlegen, ofte grunnet dårlig økonomi og kanskje også traumeerfaring, kan resultatet bli så dårlige tenner og munnhelse at det kommer i veien for reetablering av et godt og verdig liv. Tanntap og mangelfull munnhygiene kan utgjøre en stor psykisk belastning, og dårlig munnhelse kan derfor ha en betydelig innvirkning på selvtillit og selvfølelse. Når også livsmuligheter blir påvirket, i form av eksempelvis dårligere jobbutsikter, påfører vi ytterligere marginaliseringsrisiko av mennesker i allerede sårbare situasjoner. Det vil på alle nivåer være lønnsomt å bidra til en munnhelse som kan holde og få folk i arbeid.
Smidige........© Moss Avis
