menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Örtülü Zinâ Müt’a Nikâhı

12 0
previous day

İslâm Dîni’nde haram kılınan zinânın örtülü şekillerinden biri müt’a nikâhıdır.

Müt’a nikâhı; bir kadının cinselliğinden yararlanmak için onu “ücret” karşılığında, belirli bir süre için şâhitler huzûrunda nikâhlamaktır.

Müt’a nikâhı; İslâm öncesi câhiliyet döneminde vardı. İslâm’ın ilk dönemlerinde Allah’ın Resûlü, başta savaş olmak üzere eşlerden uzunca ayrılıklarda duyulan gereksinim sebebiyle müt’a nikâhına izin verdi. Ancak daha sonra, sahâbîlerin ve İslâm bilginlerin çoğunluğuna göre Kıyâmet Günü’ne kadar geçerli olmak üzere onu yasakladı.

Sebre (r.a) anlatıyor.

(Veda Haccı’nda) Allah’ın Resûlü’nü Rükn‐i Hacer‐i Esved’le Kâbe’nin kapısı arasında ayakta şöylece hitab buyururken görüp işittim:

Ey insanlar? (Müt’a nikâhı yolu ile) kadınların cinselliğinden yararlanmanıza izin vermiştim. Ancak Allah Kıyâmet Günü’ne kadar geçerli olmak üzere müt’a nikâhını haram kıldı.

Kimin yanında müt’a nikâh ile aldığı bir kadın varsa ona yol versin. Ne var ki yol vereceğiniz kadınlara müt’a nikâhı karşılığı olarak vermiş olduklarınızdan bir kısmını bile olsun geri almayın.[1]

İslâm bilginlerinin bir kısmına göre müt’a nikâhı bâtıldır; varlığı ile yokluğu birdir. Bu yolla cinsî münâsebet zinâdır. Müt’a nikâhıyla çocuk olsa çocuğun nesebi sabit olmaz.

Bazı İslâm bilginlerine göre ise müt’a nikâhı fâsiddir; geçersizdir. Eşlerin arası derhal ayrılır.........

© Mir'at Haber