menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İSLÂM, İNSAN VE AHLÂK

16 17
28.03.2024

İnsan için mükemmellik, hem yaratılış hem de diğer canlılara göre daha sorumlu davranabilmesinden kaynaklanmaktadır. İnsanı insan yapan özelliklerin başında şüphesiz ahlâk yer almaktadır. Kısacası ahlâk, bireye ve topluma değer kazandıran en önemli meziyettir.

Sağlıklı topumlar, şüphesiz ahlâkî olgunluğa ulaşmış bireylerden oluşur. Beden ve ruhun uyumu sayesinde ahlâka dönüşen davranışlar tek tek bireyleri yüceltmekte. Ve böylece toplumun değer katsayısını artırmaktadır. Ahlâkî değerlerden uzak bir toplumda sosyal uyumdan, barış ve huzurdan söz edilemez. Hayat şartlarının giderek zorlaştığı bir ortamda insanların gönül, zihin ve vicdan yönünden huzur ve mutluluğa ulaşması, ancak ahlâkî değerlerin bireysel ve sosyal bir erdeme dönüşmesiyle mümkündür.

Çağımızda, bilim ve teknik imkânlar yönünden son derece önemli gelişmeler yaşanmakla birlikte, giderek artan bir ahlâk erozyonuyla karşı karşıya bulunduğumuz da bir gerçektir. Çıkarcılık, maddiyat düşkünlüğü, şehvet ve şöhret tutkunluğu, kültürel değerlerden uzaklaşma gibi daha pek çok olumsuzluk insanlığın huzur ve refahını adeta tehdit etmektedir. İşte bu tehdit karşısında toplumun dinamik yapısını koruyabilmek, ancak ahlâkî gelişimle mümkündür.

Ahlâkî değerlerin hangi kaynaktan beslendiği son derece önemlidir. Tarih boyunca insanın üstün bir ahlâka nasıl sahip olacağı konusu hep gündemdeki yerini korumaktadır. İnsanlar arasında ortaya çıkan kin ve nefret duyguları, savaşlar, adaletsizlikler, zulüm ve haksızlıklar karşısında birçok din ve felsefe kurtuluşun ve ideal insanı oluşturmanın yollarını aramaktadır.

Pek çok toplum tarafından benimsenen evrensel nitelikli ahlâkî değerler bulunmasına rağmen, her toplumun kendine özgü bir ahlâk anlayışı vardır.

Sahip olunan inanç, kültür, ırk, coğrafi özellikler, eğitim sistemi, tarihi ve kültürel bağlar gibi pek çok unsur, toplumların sahip olduğu ahlâk anlayışında oldukça etkilidir. Ancak bazı toplumlarda ahlâk adına nice ahlâksızlıkların yaşandığı da bir gerçektir. Sağlam bir temelden yoksun pek çok alışkanlığın bazı toplumlarda zamanla ahlâk zannedildiği görülmektedir. O nedenle hangi davranışın ahlâkî ve hangi davranışın ahlâk dışı olduğunu doğru değerlendirmek gerekir.

Her toplumun inanç ve yaşam biçimi, kendi ahlak anlayışını oluşturmaktadır. Geçmişten günümüze toplumlarda gelişen ahlâk ekollerini, dayandığı esasların kaynağına göre din dışı ve dinî ahlâk ekolleri şeklinde değerlendirmek mümkündür. Din dışı ahlâk denilince, temeli dine dayanmayan, emir ve otoritesini dinden almayan, Allah ve Âhiret inancından etkilenmeyen, hesaba çekilme düşüncesi bulunmayan ahlâk sistemleri anlaşılmaktadır. Kaynağını dinden alan ahlâkın temeli Allah’a ve insan haklarına saygı ilkesine dayanırken; dine dayanmayan ahlâk, gücünü........

© Mir'at Haber


Get it on Google Play