menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

DENGELERİ BOZAN HAİN SİYASİ FİGÜRAN

5 0
08.09.2024

DENGELERİ BOZAN HAİN SİYASİ FİGÜRAN

Zürriyeti Dahlan olan ve 29 Eylül 1961’de Han Yunus’ta bir mülteci kampında doğan bir hırs abidesini özetlemek istiyorum.

Gençlik yıllarında Filistin Kurtuluş Örgütü (F.K.Ö)’ne katılıp, içindeki sözde İsrail nefretiyle büyüse de; kendini pazarlama konusundaki yeteneğiyle zirveye oynayan bir karakter fukarasıdır Dahlan.

Gazze’de mülteci kampında başlayan bu yaşam öyküsünde gençlik örgütçülüğü, direniş ve İsrail hapishanelerine kadar uzanan bir yaşam konu olsa da; bir Filistinli için buna sıradan bir yaşam hikayesi denilebilir.

“Ebu Fadi” lakabıyla bilinse de; yıkıcı politikaların karar merciinin tam ortasıdır.

Önce Fetih Şahinleri adlı, El-Fetih’e bağlı bir gençlik örgütlenmesinin lideri olarak meşhur etti kendisini. Gençlik ateşinin gözünü budaktan sakınmaz tavrı onu kısa sürede İsrail hapishaneleriyle tanıştırsa da; o geleceği bugünden hesaplayan hain bir nefse yenik düştü. .

Bu örgütün kurucu liderliğinden dolayı tam 11 kez tutuklansa da; bunu avantaja çevirerek hapiste İbranice öğrendi. Bunun avantajıyla İsrailli üst düzey yetkililerle yakın kirli ilişkilere girdi.

Zaman içinde öyle büyüdü ki; kendisinin kontrol ettiği özel ordu bile kurduğu söylendi. Elbette bunu maşası olduğu ABD ve İsrail’in desteğiyle başarsa da; hedefinde Hamas ve İslami kuruluşlar vardı.

Dahlan bu yola 1980’li yıllarda İran Devrimi sonrası Filistin’deki İslâmî gruplar (İslâmî Cihat ve Hamas) yükselişe geçince hem Fetih lideri hem de Yaser Arafat’ın en yakınındaki adam olarak ulaştı.

Elbette İsrail’in kontrol mekanizmasının bir parçası olması karşılığında yolu açıldı.

1987’de, Birinci İntifada Arafat’ın talimatıyla aktif rol alarak İsrail’in radarına girdi. Çareyi ortadan kaybolmakta bulan Dahlan, sırasıyla Ürdün, Kahire, Bağdat ve Tunus’ta saklanarak gündemi dinledi.

1993’te, Oslo’daki Barış Görüşmelerinde İsrail ile anlaşmaktan yana bir tavır koydu ve Arafat’ı destekledi. Görüşmelerden sonra Arafat ile arayı sıcak tutarak onun ekibinde yer aldı. 20 bin kişilik gücüyle Gazze’nin kontrolünü sağlayan Gazze Önleyici Kuvvetleri’nin başına geçti.

Hamas kuvvetlerine karşı verdiği mücadele nedeniyle insan haklarını ihlâl ettiği yönünde suçlamalara maruz kalmış; Hamasın manevi lideri Şeyh Ahmet Yasin’in öldürülmesinde parmağı olduğu iddia edilmiştir. Bu iddia halen geçerli nedenlerle desteklenmektedir.

Kaleyi içten fetheden Dahlan, 2001’deki İkinci İntifada olayından sonra Arafat’a rakip olmak için kendini siyaset alanında parlatma çabasına girişti ve Arafat rejimini yolsuzlukla suçlayarak istifaya davet etti.

Dahlan ile MOSSAD arasında yakın ilişkilerin olduğu gün yüzüne çıkınca El-Fetih içinde her zaman taraftar bulan Dahlan, Arafat defterini kapatarak Mahmud Abbas ile yakınlaşmaya gitti.

Bu yakınlık ve biraz da mason locası baskıları sonucu Abbas, Dahlan için devlet ve güvenlik ile ilgili bakanlığı ayırıp, devlet güvenliğini ona emanet etmek zorunda kaldı. 2003’te İsrail........

© Mir'at Haber


Get it on Google Play