SAVAŞA HAZIRLIK HÜKMÜNÜN ANLAMI
“Onlara karşı gücünüzün yettiği kadar kuvvet ve besili atlar hazırlayın. Bununla, Allah’ın düşmanı ve sizin düşmanınızı ve bunların dışında sizin bilmeyip Allah’ın bildiği diğer (düşmanları) korkutup-caydırasınız. Allah yolunda her ne infak ederseniz, size ‘eksiksiz olarak ödenir’ ve siz haksızlığa uğratılmazsınız.” (8/Enfal, 60)
İnsanlar tarih boyunca birbirleriyle savaşmıştır. İstenmeyen, kişilere ve toplumlara ağır gelen bir şey olsa da savaş tarihin acı realitelerinden biridir. Savaşa yol açan sebepler her zaman haklı olmaz, çoğu zaman başkalarının topraklarına, zenginliklerine göz koyanlar bir takım bahaneler uydurarak savaş çıkarırlar. Güçlü olanlar kuzuya “suyumu bulandırdın” diyen kurt misali kendisinden zayıf bulduğu ülkeleri hegemonyası altında tutmak isteyebilir.
Beşeri gerçek bu olmakla beraber Müslümanlar, her zaman hak ve hakikat, iyilik ve doğruluk, karşılıklı ihtiram ve anlaşmalara sadakat içinde yaşamakla yükümlüdürler, Müslümanlar beşeri hayatın orman kanununa göre sürmesine rıza gösteremezler. Ancak bu ahlaki bağlılıklar çoğu zaman onları düşmanlarının husumetlerinden, zarar ve saldırılarından kurtarmaya yetmez. Böyle durumlarda savaş hali ortaya çıkar. Savaş hayatın bir realitesi olduğuna göre, Müslümanların da varlıklarını, topraklarını, zenginliklerini, bağımsızlıklarını ve özgürlüklerini koruyabilmek için sürekli teyakkuz hali içinde bulunma mecburiyetleri vardır.
Ayet-i kerime (8/60), Müslümanlara güçlerinin yettiği oranda ve donanımda saldırgan düşmana karşı hazırlık yapmalarını, gerekli askeri ve lojistik tedbirler almalarını emretmektedir. Bu demektir ki, barış zamanında, savaş tehdidinin olmadığı durumlarda, muhtemel bir savaş için gerekli hazırlıkların yapılması icap eder (Bkz. 4/Nisa, 71). Hazırlıksız olarak bir saldırıya maruz kalanın topraklarını ve bağımsızlığını koruması zordur.
İbareden açıkça anlaşılacağı üzere “gücünüzün yettiği kadar”, ifadesi savaşın mali finansmanına işaret etmektedir. Savaş hazırlığı silah tedariki, doğru strateji tespiti, stratejiye uygun taktik ve operasyonlar, iş görecek araç-gereç, teknoloji, yüksek donanım, lojistik destek, istihbarat, hareket kabiliyetinin arttırılması, iletişim ve ulaşım hızı, askeri eğitim, sabit ve geçici personel istihdamı, silah altında asker bulundurulması, askerin moralinin yüksek tutulması vb. çok yönlü bir etkinliği gerektirir. Müslümanlar elbette bu hazırlığı ve muhtemel bir savaşı kamu bütçesinden finanse edeceklerdir.
Ancak bunun “gücünüzün yettiği........© Mir'at Haber
