menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Zorunlu eğitimin menfi tesirleri

14 1
27.01.2025

Zorunlu eğitim dayatmadır ve 28 Şubat sürecinde bilinçli olarak kotarılmıştır. Malumunuz 17 Ağustos 1997 tarihinde Mesut Yılmaz’ın başbakan olduğu ANASOL-D hükümeti tarafından TBMM’ye getirilen ve eğitimin kesintisiz olarak 8 yıla çıkartılmasını içeren yasa tasarısıyla özellikle imam hatiplerin önünü kestiği ve hafızlığa darbe vurduğu gerekçesiyle İslâmî camia toptan karşı çıkmıştı. Karşı çıkanların en önünde hiç şüphesiz Millî Görüş Hareketi’ydi. Yasaya önayak olan dönemin başbakanı Mesut Yılmaz, “Siyasi hayatıma da mâl olsa bu kanunu çıkartacağım” demişti. Gerçekten de Yılmaz’ın siyasi hayatına mâl olmuştu.

Aradan yıllar geçti... 11 Mart 2012 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti tarafından TBMM’ye getirilen ve zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasını içeren tasarı yasalaştı. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılması hengâmında, 8 yıllık kesintisiz eğitimde olduğu gibi dini eğitimin sekteye uğrayacağı endişesi, işin erbabı tarafından gündeme getirildi. Bu endişeler, ilkokul-ortaokul ve lise geçişlerinde ara vererek dini eğitimi alma imkânın var olduğu gerekçesiyle yatıştırıldı.

Yani, Mesut Yılmaz hükümeti tarafından ortaya konulan kesintisiz 8 yıllık eğitim, kesintili olmak kaydıyla 12 yıla çıkartıldı. İlkokuldan sonra çocuğunu hafız yapmak isteyen veliler, imam hatip bünyesinde hafızlık yapabilmekteydi. Lise döneminde ise açık öğretim lisesi veya açık öğretim imam hatip lisesi marifetiyle hafızlık ve klasik usulde dini eğitim alabilmekteydi. Ancak kız çocuklarını ilkokuldan sonra okula göndermek istemeyen veliler için sorun aynen devam etmekteydi.

Millî Eğitim........

© Milli Gazete


Get it on Google Play